onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
85 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Askeri darbeler, Türkiye’ye pek çok alanda zarar vermiştir. Askeri darbeler, demokratik ve hukuk devleti ilkesine aykırı olarak yönetime el koyma girişimleridir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 1960, 1971, 1980 ve 1997 yıllarında askeri darbeler yaşanmıştır. Ayrıca 2016 yılında da bir darbe girişimi olmuştur. Askeri darbelerin Türkiye’ye verdiği zararlar şunlardır:

  • Siyasi alanda: Askeri darbeler, seçilmiş hükümetleri devirerek siyasi iradeyi yok saymıştır. Darbeler sonucunda siyasi partiler kapatılmış, siyasetçiler tutuklanmış, idam edilmiş veya yasaklanmıştır. Darbeler ayrıca anayasal düzeni değiştirerek yeni anayasalar yapmış ve bunları halkoyuna sunmuştur. Darbelerin yaptığı anayasalar genellikle otoriter ve baskıcı nitelikte olmuştur. Darbeler siyasi istikrarı bozarak ülkeyi kaosa sürüklemiş ve demokratikleşme sürecini aksatmıştır.
  • Ekonomik alanda: Askeri darbeler, ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı olumsuz etkilemiştir. Darbeler sonucunda ekonomide belirsizlik, güvensizlik ve istikrarsızlık artmıştır. Darbeler ayrıca ekonomik politikalarda değişikliğe yol açarak piyasaları sarsmıştır. Darbelerin yaptığı ekonomik düzenlemeler genellikle popülist ve kısa vadeli olmuştur. Darbeler ekonomide enflasyonu, işsizliği, borcu ve dış ticaret açığını artırmıştır.
  • Sosyal alanda: Askeri darbeler, sosyal hayatı da olumsuz etkilemiştir. Darbeler sonucunda insan hakları ve özgürlükler ihlal edilmiştir. Darbeler ayrıca toplumda kutuplaşma, ayrışma ve çatışma yaratmıştır. Darbelerin yaptığı sosyal düzenlemeler genellikle baskıcı ve asimilasyoncu olmuştur. Darbeler sosyal barışı ve dayanışmayı zedelemiş ve toplumun moralini bozmuştur.

Bu nedenlerle askeri darbeler Türkiye’ye hangi alanda bakılırsa bakılsın zarar vermiştir. Askeri darbeler Türkiye’nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak gelişmesini engellemiş ve geriletmiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...