onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
77 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

İran-Irak Savaşı’nın sonuçlarına baktığımızda iki ülkenin milyon dolarlara varan ekonomik kaybından kimlerin kazançlı çıkmış olabileceğini yorumlamak için şu noktaları göz önünde bulundurabiliriz:

  • Savaşın tarafları: Savaşın tarafları olan İran ve Irak, savaş boyunca büyük insan ve mal kayıpları yaşadılar. Savaşın sonunda her iki ülke de ekonomik olarak çöktü, petrol üretimleri düştü, altyapıları tahrip oldu, borçlandılar ve toplumsal sorunlarla karşı karşıya kaldılar. Dolayısıyla savaşın tarafları savaştan kazançlı çıkmadılar.
  • Savaşın destekçileri: Savaşın destekçileri olan ABD, Sovyetler Birliği, Fransa, Suudi Arabistan, Kuveyt ve diğer bazı Arap ülkeleri, savaştan farklı şekillerde kazançlı çıktılar. ABD ve Sovyetler Birliği, savaş boyunca iki tarafa da silah satışı yaparak hem ekonomik hem de siyasi çıkar elde ettiler. Fransa da Irak’a silah satışından gelir sağladı. Suudi Arabistan, Kuveyt ve diğer bazı Arap ülkeleri ise petrol fiyatlarının artmasından yararlandılar. Ayrıca bu ülkeler İran’ın bölgedeki etkisini zayıflatmak için Irak’ı desteklediler.
  • Savaşın etkilenenleri: Savaştan etkilenen diğer ülkeler ise savaştan kazançlı çıkamadılar. Örneğin Türkiye, savaş nedeniyle petrol ihracatında kayba uğradı ve bölgedeki istikrarsızlıktan olumsuz etkilendi. İsrail ise savaş nedeniyle İran’la olan ilişkilerini tamamen kesti ve Irak’ın nükleer tesislerini bombaladı. Suriye ise İran’la olan ilişkilerini geliştirdi ancak Irak’la olan ilişkilerini bozdu.

Bu noktalara dayanarak şu yorumu yapabiliriz: İran-Irak Savaşı’nın sonuçlarına baktığımızda iki ülkenin milyon dolarlara varan ekonomik kaybından kimlerin kazançlı çıkmış olabileceğini söylemek zordur. Ancak genel olarak savaşın destekçileri olan ABD, Sovyetler Birliği, Fransa ve bazı Arap ülkelerinin savaştan ekonomik ve siyasi olarak kazanç sağladıklarını söyleyebiliriz. Savaşın tarafları olan İran ve Irak ise savaştan büyük zarar gördüler. Savaştan etkilenen diğer ülkeler ise savaştan farklı derecelerde zarar gördüler veya faydalandılar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...