onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
115 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Savaş sırasında bir toplumda pek çok sıkıntı ortaya çıkabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Savaş, insanların yaşam hakkını, güvenliğini ve özgürlüğünü tehdit eder. Savaşta ölen, yaralanan, sakat kalan, esir düşen veya kaybolan insanlar olur. Savaş mağdurları psikolojik ve fiziksel travmalar yaşarlar. Savaşın sonucunda mülteci ve göçmen sorunları ortaya çıkar.
  • Savaş, toplumsal barışı ve dayanışmayı bozar. Savaşta farklı etnik, dini veya siyasi gruplar arasında çatışmalar, ayrımcılık ve nefret suçları artar. Savaşta insan hakları ve demokrasi ihlalleri görülür. Savaşta propaganda, sansür ve manipülasyon yaygınlaşır.
  • Savaş, ekonomik kalkınmayı ve refahı engeller. Savaşta üretim azalır, tüketim artar, kaynaklar israf edilir. Savaşta enflasyon, işsizlik, yoksulluk ve eşitsizlik artar. Savaşta altyapı, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler zarar görür. Savaşta çevre kirliliği ve doğal kaynakların tahribi olur.

Böyle durumlarda devletin alması gereken önlemlerden bazıları şunlardır:

  • Devlet, savaşı önlemek veya sonlandırmak için barışçıl ve diplomasi yollarını kullanmalıdır. Devlet, uluslararası hukuk ve insan hakları normlarına uygun davranmalıdır. Devlet, savaşın nedenlerini ve sonuçlarını halka açık ve dürüst bir şekilde anlatmalıdır.
  • Devlet, savaş mağdurlarına insani yardım ve koruma sağlamalıdır. Devlet, savaştan etkilenen insanların yaşam kalitesini yükseltmek için sosyal politikalar geliştirmelidir. Devlet, savaştan sonra toplumsal uzlaşı ve adaleti sağlamak için çaba göstermelidir.
  • Devlet, savaşın ekonomik zararlarını azaltmak için akılcı ve verimli bir bütçe yönetimi yapmalıdır. Devlet, savaştan sonra ekonomik kalkınma ve istihdam yaratmak için yatırım ve teşvik programları uygulamalıdır. Devlet, savaşın çevresel etkilerini önlemek veya gidermek için çevre koruma önlemleri almalıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...