onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
67 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Saltuklu Beyliği ya da diğer adıyla Saltuklular, Malazgirt Savaşı’ndan sonra Büyük Selçuklu Devleti komutanlarından Ebü’l-Kasım İzzeddin Saltuk Bey’in 1071 yılında kurduğu, merkezi Erzurum olan Anadolu Türk Beyliği’dir. Beylik, 1071-1202 yılları arasında varlığını sürdürmüştür. Beylik, en güçlü devrinde Kars, Artvin, Rize ve Gümüşhane yörelerine egemen olmuştur. Beylik, Gürcülerle savaşarak topraklarını genişletmiş, Danişmendlilerle birlik olup Haçlılara karşı başarılı savaşlar yapmıştır. Beylik, Türkiye Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad tarafından 1202 yılında yıkılmıştır.

Saltuklu Beyliği, kültüre, sanata ve mimari eserlere çok önem vermiş ve sahip oldukları yerlerde çeşitli mimari eserler yaptırmıştır. Saltuklu beyleri tarafından yaptırılan eserler arasında şunlar sayılabilir:

  • Kale Camii: Melik Gazi tarafından yaptırılmıştır. Erzurum’un en eski camisidir.
  • Tepsi Minare: Melik Gazi tarafından yaptırılmıştır. Erzurum’un simgesi haline gelmiştir.
  • Erzurum Ulu Camii: Nasreddin Mehmed tarafından 1179 yılında yaptırılmıştır. Anadolu’nun en büyük camilerinden biridir.
  • Üç Kümbetler: İzzeddin Saltuk’un türbesinin de bulunduğu üç adet kümbet şeklinde türbedir. Türbelerin yanında bir de zaviye vardır.
  • Mama Hatun Külliyesi: Tercan’da bulunan külliyedir. Mama Hatun tarafından 1232 yılında yaptırılmıştır. Külliye içinde kervansaray, hamam, türbe ve mescit bulunmaktadır.
  • Micingerd Kalesi: Erzincan’ın Kemah ilçesinde bulunan kale ve kervansaraydır. Ebû Mensûr tarafından 1232 yılında yaptırılmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...