onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
62 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Türkiye’de her bölgede plato bulunmaktadır. Ülkemizdeki platoların çoğunluğu 4. jeolojik zamanda meydana gelmiştir. Plato yükseklikleri bölgelerimizin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir.

İç Anadolu Bölgesi’nde Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır. Bu platolarda tahıl tarımı ve küçükbaş hayvancılık yaygındır. Haymana, Cihanbeyli, Gaziantep, Şanlıurfa, Obruk, Uzunyayla ve Yazılıkaya platoları yatay duruşlu plato oluşumuna örnektir.

Akdeniz Bölgesi’nde Taşeli Platosu ile Teke Platosu karstik plato olma özelliğine sahiptir. Bu platolarda kıl keçisi yetiştirilir.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Erzurum-Kars Platosu, lav platosuna örnektir. Ayrıca ülkemizde büyükbaş hayvancılığın en çok yapıldı platosu olma özelliğine sahiptir.

Karadeniz Bölgesi’nde Perşembe Platosu, Marmara Bölgesi’nde Çatalca-Kocaeli Platosu ise aşınım platosudur. Ayrıca bu plato ülkemizdeki en alçak plato olma özelliğine sahiptir.

Ege Bölgesi’nde Yazılıkaya Platosu; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu tabaka düzlüğü platolarına örnektir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...