onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
69 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Çevre kirliliğine yol açmayan enerji kaynakları, doğada sürekli olarak yenilenebilen ve atmosfere zararlı gazlar salmayan enerji kaynaklarıdır. Bu tür enerji kaynaklarına yenilenebilir enerji veya temiz enerji de denir. Yenilenebilir enerji kaynakları, ülkelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamaları, dışa bağımlılıklarını azaltmaları, kaynaklarını çeşitlendirmeleri ve sürdürülebilir bir enerji elde etmeleri için son derece önemlidir. Ayrıca çevreye ve iklim değişikliğine verilen zararın minimuma düşürülmesi noktasında da yenilenebilir enerji, büyük bir fayda sağlar.

Yenilenebilir enerji kaynakları şunlardır:

  • Hidrolik Enerji: Suyun düşüş ve akış hızı ile elde edilen bir enerji türüdür. Su enerjisinden yararlanılarak elektrik enerjisi elde edilmesidir. Dünya çapında yaygın olarak hidrolik enerjisi maliyet açısından avantajlıdır. Ülkenin coğrafi konumu hidrolik enerjisi elde etmek için önemlidir. Engebeli arazilerin bulunduğu, sulak bölgelerde yer alan ülkeler hidrolojik enerjisi üretimi konusunda avantaja sahiptir.
  • Güneş Enerjisi: Isı ve elektrik elde etmek için kullanılan güneş enerjisi, dünyada yaygın olarak bulunabilen yenilenebilir enerji kaynaklarındandır. Güneş ışınlarından yararlanarak güneş panelleri aracılığıyla elektrik veya ısı üretimi yapılır. Güneş enerjisi, çevreye hiçbir zarar vermez ve tükenmez bir kaynaktır.
  • Rüzgar Enerjisi: Elektrik üretmek için kullanılan rüzgar enerjisi, dünyada elektrik enerjisine en pratik ve hızlı dönüştürülebilen bir enerjidir. Rüzgarın kinetik enerjisinden yararlanarak rüzgar türbinleri aracılığıyla elektrik üretimi yapılır. Rüzgar enerjisi, çevre ve iklim kirliliğe neden olmaz. Aynı zamanda tükenme olasılığı bulunmayan bir enerji kaynağıdır.
  • Jeotermal Enerji: Yerkürenin içindeki ısı enerjisinden yararlanarak elektrik üretimi veya ısıtma gibi amaçlarla kullanılan yenilenebilir, temiz ve yerli bir enerji kaynağıdır. Jeotermal akışkanın sıcaklığına bağlı olarak elektrik üretimi, bölgesel ve konut ısıtma, kimyasal madde üretimi, tarım, seracılık, bitki ve kültür balıkçılığı, karların eritilmesi, termal turizm vb. gibi alanlarda kullanılmaktadır.
  • Biyokütle Enerjisi: Organik maddelerden çeşitli yöntemlerle elde edilen enerjidir. Odun ve odun kömürü, tarım ürünleri, hayvan dışkısı, su bitkileri ve orman sektörü organik atıkları gibi kaynakların kullanılması ile biyokütle enerjisi üretilir. Biyokütle enerjisi, karbon nötr bir yakıt olduğu için çevreye zarar vermez.
  • Dalga Enerjisi: Diğer yenilenebilir enerji kaynakları içinde daha güvenli olan ve dalgaların etkisi ile en yüksek enerjiye sahip enerjidir. Deniz dalgalarının kinetik enerjisinden yararlanarak dalga türbinleri aracılığıyla elektrik üretimi yapılır. Dalga enerjisi, çevreye hiçbir zarar vermez ve tükenmez bir kaynaktır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...