onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
85 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Sayfa 217 Cevapları

1. Ülkemizde toplumsal hayatta başarılarıyla örnek olan başka hangi kadınları biliyorsunuz? Söyleyiniz.

Cevap: 

Ülkemizde toplumsal hayatta başarılarıyla örnek olan kadınlar…

  1. Safiye Ali: Türkiye’nin ilk kadın doktoru olarak bilinir. 20. yüzyılın başlarında tıp eğitimi alarak, tıp alanındaki engelleri aşarak ülkemizin ilk kadın doktoru unvanını kazandı.
  2. Sabiha Gökçen: Türkiye’nin ilk kadın savaş pilotu olarak havacılık tarihinde yer aldı.
  3. Leman Altınçekiç: İlk Türk kadın jet pilotu olarak hem NATO kuvvetlerinin hem de uzun bir süre boyunca tek kadın jet pilotu olarak görev yaptı.
  4. Drahşan Arda: Dünyanın ilk kadın futbol hakemi olarak kabul edildi ve FIFA tarafından onaylandı.
  5. Yıldız Moran: Türkiye’nin akademik eğitim almış ilk kadın fotoğraf sanatçısıdır ve farklı konularda büyük başarılara imza atmıştır.

2. Televizyon, gazete vb. medya unsurlarında karşılaştığınız olumlu ve olumsuz haberler kadının toplumdaki durumuyla ilgili size ne düşündürüyor? Açıklayınız.

Cevap:

Kadının toplumdaki durumu, medya unsurları aracılığıyla hem olumlu hem de olumsuz haberlerle değerlendirilebilir. İşte bu konuda düşündürücü bazı noktalar: Devamı..

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Sayfa 218 Cevapları

Türk kültüründe kadına verilen önemle ilgili örnekler veriniz.

Cevap:

Türk kültüründe kadınlar, tarih boyunca hem sosyal hem de siyasi hayatta önemli roller üstlenmişlerdir. Kadınlar, sadece aile içinde değil, devlet yönetiminde de etkili olmuşlardır. Türklerde kadın, erkekle eşit haklara sahip bir birey olarak kabul edilmiştir. Türklerin İslamiyet’e girmesiyle birlikte de kadınların statüsü yükselmiştir. Osmanlı Devleti’nde ve Cumhuriyet’in ilanından sonra da Türk kadını, toplumsal ve siyasal alanda başarılar göstermiştir. Devamı..

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Sayfa 219 Cevapları

Türk kadınının siyasi temsilini, topluma katkıları açısından yorumlayınız.

Cevap:

Türk kadınının siyasi temsilini, topluma katkıları açısından yorumlamak için, Türk kadınının tarihteki ve günümüzdeki rolüne bakmak gerekir. Devamı..

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Sayfa 220 Cevapları

Millî sporcumuz Nesrin Olgun Arslan, Türk kadınının toplumsal yönden temsiline nasıl bir örnek olmuştur? Düşüncelerinizi paylaşınız.

Cevap:

Millî sporcumuz Nesrin Olgun Arslan, toplumda kadının toplumsal yönden temsil edilmesi konusunda öncü bir isim olmuştur. Performansının yanı sıra, özgüveni, cesareti ve disiplini ile diğer kadınlara örnek olmuştur. Arslan, atletizmdeki başarılı performansları sayesinde dünya çapında tanınmış ve Türk kadınlarının toplumsal yönden temsiline katkı sağlamıştır. 1992 yılında Atletizm Türkiye Şampiyonası’nda 400 metre üstü mesafelerde birinci olarak Türkiye Şampiyonu olmuştur. Nesrin Olgun Arslan, kadınlarımızın gururu olmayı başarmış bir isimdir ve toplumsal yargıları kırarak kadınları kendilerine inanmaları konusunda harekete geçirmiştir. Başarılarıyla, Türk kadınının gücünü ve potansiyelini vurgulamış ve toplumsal cinsiyet eşitliği için önemli bir rol üstlenmiştir.

1. Bu haber metninde anlatılanlar Türk kadınının ekonomik temsiline nasıl bir örnek olmuştur? Açıklayınız.

Cevap: Hem kadın temsiline örnek olması için hem de Gaziantep’in kültürünü ve tarihini dünyaya göstermesi bakımından son derece önemlidir. Bu kadınlar sayesinde hem ülke ekonomisi gelişecek hem de kadının sosyal hayata katılmasına sağlayacak hem de kadının maddi özgürlüğünün olmasının yolu açılacaktır. 

2. Çevrenizden ekonomik hayata katkıda bulunan kadınlara örnekler veriniz.

Cevap: Kadınlar bugün kendi işletmelerini açmakta, öğretmenlik, doktorluk, pilotluk yapmaktadırlar. Hem üretmekte hem de hizmet sektöründe önemli ekonomik faydalar sağlamaktadırlar. Kadınların ekonomik yaşama daha fazla katılmaları, kalkınma ve büyümeden daha fazla pay almaları ve aile içindeki konumlarında iyileşme sağlanması, kalkınmışlığın gerekleri arasında yer almaktadır. Bu bakımdan onlara destek olunmalıdır. 

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Sayfa 222 Cevapları

Ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadele için yapılan projelerden hangilerini biliyorsunuz? Söyleyiniz.

Cevap:

Ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadele için yapılan projelerden bazıları şunlardır:

  • Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddete Karşı Kapsamlı Kurumsal Müdahale Geliştirme Projesi: Bu proje, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ortaklığı ile yürütülmekte olup, İstanbul Sözleşmesi standartlarının Türkiye’deki yerel makamlar tarafından etkili bir şekilde uygulanması ve koordinasyonuna yönelik kurumsal mekanizmaları güçlendirmeyi; aynı zamanda kadına yönelik ve aile içi şiddeti önlemek, mağdurları korumak ve şiddet faillerini kovuşturmaktan sorumlu kilit makamların bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
  • Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Projesi: Bu proje, iç işleri bakanlığı tarafından oluşturulan ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir projedir. Bu projenin genel amacı cinsiyetçiliği ortadan kaldırmak ve kadın erkek eşitliğine dayalı bir toplum oluşturmaktır.
  • Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2024 Yılı Faaliyet Planı: Bu plan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ilgili tüm kurum ve kuruluşların güçlü iş birliğinde uygulanması ve izlenmesini sağlamak üzere hazırlanmıştır. Bu planın kapsamında şiddetle mücadele mevzuatının gözden geçirilmesi ve etkin uygulanması; kamu personeline eğitim verilmesi; koruyucu ve önleyici hizmetlerin etkili kullanılması; toplumsal farkındalığın arttırılması; verilerin toplanarak analiz edilmesi gibi faaliyetler yer almaktadır.

Toplumda kadın-erkek ayrımının yapılması ne gibi sorunlara yol açar? Tartışınız.

Cevap:

Toplumda kadın-erkek ayrımı, birçok soruna yol açabilir. İşte bu ayrımın yarattığı bazı sorunlar:

  1. Cinsiyet Eşitsizliği: Kadınların erkeklerden daha az değerli ve yetenekli olarak algılanması, kadınların toplumda eşit haklara sahip olamamasına neden olabilir. Bu durum, adaletsizliğe yol açar.

  2. Toplumsal Ayrımcılık: Kadınların, erkeklere göre daha zayıf ve güçsüz olduğu yanlış inanışları yaygınlaşabilir. Bu da kadınlara karşı ayrımcılığın artmasına sebep olabilir.

  3. İşgücü Piyasasında Ayrımcılık: Kadın-erkek ayrımının yapıldığı toplumlarda, kadınlar genellikle erkeklerden daha düşük ücretlerle çalışır ve iş piyasasında daha az sayıda lider pozisyonunda bulunur. Bu nedenle kadınların iş piyasasında ayrımcılıkla karşılaşmaları yaygınlaşır.

  4. Şiddet ve Toplumsal Baskı: Kadına karşı şiddetin yaygınlaşmasına da neden olabilir. Kadınların toplumda erkeklerden daha az değerli olarak algılanması, erkeklerin kadınlara karşı şiddet uygulamasına yol açabilir.

Kadın ve erkek arasındaki ayrımın azaltılması, toplumsal barışın ve eşitliğin sağlanması için önemlidir. Adaletin olmadığı bir toplumda huzur ve refah seviyesi de azalır. Bu nedenle cinsiyet eşitliği ve toplumsal adalet için çaba göstermeliyiz.

Dünden bugüne Türk kadını başlıklı bir pano çalışması yapınız. Çalışmanıza başlamadan önce gruplar oluşturunuz. Her grup aşağıda verilen maddelerden birini seçerek panosunu hazırlamalıdır. Pano çalışmanızı sergiledikten sonra aşağıdaki soruları sınıfça tartışınız.

1. Geçmişten günümüze kadınlarla ilgili verilen bu gelişmelerden yola çıkarak kadına toplumsal hayatta verilen değerle ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Cevap: Bu değerler her insanın hakkı olduğu gibi bu değerler evrenseldir; zamandan, mekândan, ekonomiden ve kültürden bağımsız olarak ilk insanla birlikte mevcudiyet kazanmıştır. Göreceğimiz üzere kadınlara ülke yönetiminde söz hakkı verilmiş, onlara gereken değer ve saygı verilmiş, onların ekonomik hayata katılımları sağlanmıştır. 

2. Ülkemizde kadınları toplumsal hayatta daha değerli kılmak için neler yapılabilir? Tartışınız.

Cevap:

Öncelikle, kadınların toplumsal hayatta daha değerli kılınması için eğitimine yatırım yapmak önemlidir. Devamı..

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...