onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
76 kez görüntülendi
Sosyal Bilgiler kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Kanun yürürlüğe konulunca kanuna uymayanlar hakkında neler yapılabileceğini söylemek için öncelikle kanunun ne olduğunu ve nasıl yürürlüğe girdiğini bilmek gerekir. Kanun, devletin yasama organı olan meclis tarafından çıkarılan ve yürütme organı olan hükümet tarafından uygulanan yazılı kurallardır. Kanunlar, toplumun düzenini, güvenliğini, adaletini ve refahını sağlamak için konulur. Kanunlar, resmi gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girer. Kanunlara uymak, vatandaşlık görevi ve hakkıdır.

Kanun yürürlüğe konulduktan sonra kanuna uymayanlar hakkında neler yapılabileceği, kanunun içeriğine, kanuna aykırı davranışın niteliğine ve sonuçlarına göre değişir. Kanunlara uymayanlar, yargı organı olan mahkemeler tarafından soruşturulur ve yargılanır. Kanunlara uymayanlar, kanunda belirtilen cezalara veya yaptırımlara çarptırılır. Bu cezalar veya yaptırımlar, para cezası, hapis cezası, kamu hizmeti, meslekten men, hak kaybı, malvarlığına el koyma, sınır dışı etme gibi farklı şekillerde olabilir. Kanunlara uymayanlar, aynı zamanda toplumun vicdani, ahlaki ve sosyal yargısına da maruz kalır. Kanunlara uymayanlar, toplumda saygınlığını, güvenilirliğini ve itibarını kaybedebilir.

Kanun yürürlüğe konulunca kanuna uymayanlar hakkında neler yapılabileceğini söylemek için, kanunun amacını, kapsamını, yaptırımını ve uygulama şeklini bilmek gerekir. Kanunlar, toplumun çıkarlarını korumak ve geliştirmek için vardır. Kanunlara uymak, hem bireysel hem de toplumsal sorumluluktur. Kanunlara uymayanlar, hem kendilerine hem de başkalarına zarar verir. Kanunlara uymayanlar, hem hukuki hem de ahlaki olarak hesap vermek zorundadır. Kanunlara uymak, hem yurttaşlık hem de insanlık görevidir. 

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...