onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
88 kez görüntülendi
Sağlık kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 27 248 813
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Gut hastalığı, eklem iltihabına neden olan bir tür artrittir. Genellikle büyük ayak parmağının tabanındaki eklemin etkilenmesiyle karakterizedir. En önemli nedeni, vücutta fazla miktarda ürik asit bulunmasıdır. Ürik asit, vücudun pürinleri parçaladığında ürettiği bir maddedir. Pürinler, vücutta doğal olarak bulunan ve kırmızı et, sakatat ve bazı deniz ürünleri gibi yiyeceklerde de bulunan maddelerdir.

Gut hastalığı, aniden başlayan ve günler veya haftalar süren alevlenmelerle seyreder. Alevlenmeler arasında semptom olmayan dönemler olabilir. Gut hastalığı tedavi edilmezse, ağrı ve eklem hasarı artabilir.

Gut hastalığının belirtileri şunlardır:

  • Şiddetli eklem ağrısı. Gut hastalığı genellikle büyük ayak parmağını etkiler, ancak herhangi bir eklemde görülebilir. Diğer sık etkilenen eklemler ayak bileği, diz, dirsek, bilek ve parmaklardır. Ağrı başladıktan sonraki ilk 4 ila 12 saat içinde en şiddetli olur.
  • Kalıcı rahatsızlık. En şiddetli ağrı geçtikten sonra, birkaç gün ila birkaç hafta sürebilen eklem rahatsızlığı devam edebilir. Sonraki ataklar daha uzun sürebilir ve daha fazla eklemi etkileyebilir.
  • İltihap ve kızarıklık. Etkilenen eklem veya eklemler şişer, hassaslaşır, sıcak ve kızarır.
  • Hareket kısıtlılığı. Gut hastalığı ilerledikçe, eklemlerinizi normal şekilde hareket ettiremeyebilirsiniz.

Gut hastalığının nedenleri şunlardır:

  • Ürik asit kristallerinin birikmesi. Ürik asit kristalleri, kanınızda çok fazla ürik asit olduğunda oluşabilir. Ürik asit kristalleri eklemlerde veya çevre dokularda biriktiğinde, iltihap ve şiddetli ağrıya neden olur.
  • Gut hastalığına yatkınlık arttıran faktörler. Bunlar arasında erkek olmak, obez olmak, yüksek tansiyon, diyabet, böbrek yetmezliği gibi bazı sağlık sorunları, bazı ilaçlar (su hapları gibi), alkol kullanımı, fruktoz (bir çeşit şeker) içeren yiyecek ve içecekler ve pürin içeriği yüksek yiyecekler sayılabilir.

Gut hastalığının tanısı ve tedavisi nasıl yapılır:

  • Tanı: Gut hastalığı tanısı için doktorunuz semptomlarınızı ve fizik muayene, röntgen ve laboratuvar testleri sonuçlarını değerlendirir. Gut hastalığı sadece bir alevlenme sırasında tanınabilir. Etkilenen eklem sıcak, şiş ve ağrılı olduğunda ve laboratuvar testi eklemde ürik asit kristalleri bulduğunda gut hastalığı tanısı konulabilir.
  • Tedavi: Gut hastalığı tamamen iyileştirilemez, ancak ilaçlar ve kendinize bakım stratejileri ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir ve yönetilebilir. Tedavi amaçları alevlenmeleri önlemek veya azaltmak, ağrıyı hafifletmek, eklem hasarını önlemek veya yavaşlatmaktır. Tedavi seçenekleri arasında ağrı kesici, anti-inflamatuar ve ürik asit düşürücü ilaçlar, yeterli sıvı alımı, pürin içeriği düşük diyet, kilo verme, egzersiz ve eklem koruyucu yöntemler bulunur.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...