Uygur Devleti, İslamiyet Öncesi kurulmuş Türk devletlerinden biridir. Yazılı ürünlere geçişle birlikte Türk kültürüne armağan ettiği sanat yapıtları ile tanınan Orta Asya’da kurulmuş büyük bir uygarlıktır. Uygur Devleti, 745 yılında Göktürk Devleti’ne son veren Uygur, Basmil ve Karluk boylarının birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Devletin kurucusu Kutluğ Kül Bilge Kağan’dır.
Uygur Devleti, tarım ve ticaret faaliyetleri ile ön plana çıkmış, Türk tarihinde göçebe yaşamdan yerleşik yaşama geçen ilk devlettir. Uygur Devleti Dönemi’nde yazılı eser sayısı da artış göstermiştir. Uygurlar ilk zamanlar Göktürk alfabesini kullanmış daha sonra ise Uygur alfabesini geliştirmişlerdir. Uygur alfabesi Moğol ve Mançurların da yazısı hâline gelmiştir.
Uygur Devleti, Çinlilerle kurdukları yakın ilişkiler neticesinde Maniheizm ve Budizm dinlerinden etkilenerek Türk kültür yapısında önemli değişikliklere sebep olmuştur. Uygur Devleti’nin hükümdarlarından Bögü Kağan Maniheizm dinini kendi ülkesine getirmiş ve resmi din ilan etmiştir. Uygurlar ayrıca şehir devletleri kurarak bunlara Beşbalık adını vermişlerdir.
Uygur Devleti, 847 yılında Kırgızların saldırısı sonucu yıkılmıştır. Yıkılan devletin kalıntıları Kansu Uygur Krallığı ve Karahoca Uygur Krallığı olarak ikiye ayrılmıştır