onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
85 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

3. Ünite Sonu Değerlendirme Soruları

A) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Müminlerin özelliklerinden beş tanesini söyleyiniz.

Müminlerin özelliklerinden beş tanesi aşağıdaki gibidir:

  1. İman: Müminler, Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe ve kaderin hayır ve şerrinin Allah’tan geldiğine inanırlar.
  1. İbadet: Müminler, Allah’ın emirlerine uyarlar ve ibadetlerini düzenli bir şekilde yerine getirirler. Namaz, oruç, zekat ve hac gibi ibadetler bu kapsamdadır.
  1. Ahlak: Müminler, ahlaki değerlere sahip olup, dürüstlük, adalet, merhamet, hoşgörü gibi değerleri benimserler.
  1. Sabır: Müminler, hayatın zorluklarına karşı sabırlı olurlar. İmtihanlar karşısında sabırla direnirler.
  1. Tevekkül: Müminler, her durumda Allah’a güvenirler ve O’na tevekkül ederler.

Bu özellikler, İslam’ın temel prensiplerinden bazılarıdır ve müminlerin hayatlarını şekillendiren değerlerdir. Her müminin bu özellikleri taşıması beklenir. Ancak unutulmamalıdır ki, her bireyin inancı ve ibadeti kişisel bir yolculuktur ve bu yolculukta herkesin kendi hızı ve yöntemi vardır.

2. Müminler yoksulun hakkını nasıl gözetirler? Anlatınız.

Cevap:

Müminler, Allah’a inanan ve onun emirlerine uyan kimselerdir. Müminler, yoksullara karşı merhametli, cömert, adaletli ve saygılı davranırlar. Yoksulların haklarını gözetmek için, İslam’ın temel ibadetlerinden biri olan zekâtı verirler. Zekât, müminlerin malının belli bir kısmını, ihtiyaç sahiplerine dağıtmalarıdır. Böylece, toplumda sosyal adalet sağlanır, fakirlik azalır, kardeşlik güçlenir.

Müminler, zekâtın yanı sıra, fitre, sadaka, bağış, kurban gibi gönüllü yardımlarda da bulunurlar. Yoksullara el uzatmak, onların ihtiyaçlarını gidermek, onlara sevgi ve saygı göstermek, onları hor görmemek, onlarla ilgilenmek, müminlerin yoksulların hakkını gözetme yollarındandır.

Müminler, yoksulların hakkını gözeterek, hem Allah’ın rızasını kazanır, hem de toplumun huzur ve barışına katkıda bulunur. Peygamber Efendimiz (sav), yoksullara yardım eden müminleri övmüş ve şöyle buyurmuştur: "Yoksulların, fakirlerin, muhtaçların yanında olan Allah da onların yanındadır."

3. “Emr-i bi’l-ma’ruf nehy-i ani’l-münker” ne demektir? Açıklayınız.

Cevap:

“Emr-i bi’l-ma’ruf nehy-i ani’l-münker” bir dinî, ahlâkî ve hukukî terimdir. Anlamı, “iyiliği emredip kötülükten vazgeçirmeye çalışma”dır. Bu terim Kur’an ve hadislerde sıkça geçer. İslam’da müminlerin birbirlerine karşı sorumluluğunu ve toplumsal ıslahı ifade eder. Ma’ruf, akıl ve şeriatın iyi olarak nitelendirdiği şeylerdir. Münker ise aklın ve şeriatın yadırgadığı, haram ve günah olan şeylerdir. Devamı.. 

4. İsraf ile ilgili bir ayet meali söyleyiniz.

Cevap:

  1. A’râf Suresi / 31. Ayet: "Ey Âdem oğulları! Namaz kıldığınız, ibâdet ettiğiniz her yerde temiz ve güzel elbiselerinizi giyin. Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez."

  2. En’âm Suresi / 141. Ayet: "Asmalı asmasız bağları ve bahçeleri, çeşit çeşit renk ve tatlarda hurmaları ve ekinleri, zeytinleri ve narları, kimi bakımdan birbirine benzer, kimi bakımdan benzemez biçimde yaratıp yetiştiren Allah’tır. Ürün verdikleri zaman onların ürününden yiyin; mahsulün biçilip toplandığı gün fakirlerin hakkını verin. Fakat israf etmeyin. Çünkü Allah, israf edenleri sevmez."

  3. Nisa Suresi, 6. Ayet: "Yetimleri, nikaha erişecekleri çağa kadar deneyin; şayet kendilerinde bir (rüşd) olgunlaşma gördünüz mü, hemen onlara mallarını verin. Büyüyecekler diye israf ile çarçabuk yemeyin."

Bu ayetler, israfın hoş karşılanmadığını ve müsriflerin sevilmediğini belirtmektedir. Allah’ın rızasını kazanmak için israftan kaçınmamız gerektiğini öğütlemektedir.

B) Aşağıdaki soruları okuyunuz. Doğru seçeneği bulup işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi müminlerin özelliklerinden değildir?

A) Özü ve sözü doğru kimselerdir.
B) Namazlarını huşu içinde kılarlar.
C) İyiliği emreder, kötülüğü engellerler.
D) İsraf olmaması için mallarını kimseyle paylaşmazlar.
Cevap: D

2. Aşağıdaki ayetlerden hangisi israftan ve cimrilikten sakınmakla ilgili değildir?

A) “Onlar, harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları, bu ikisi arası dengeli bir harcamadır.” Furkan suresi, 67. ayet.

B) “Onlar gayba inanırlar, namaz kılarlar, kendilerine verdiğimiz mallardan Allah yolunda harcarlar.” Bakara suresi, 3. ayet.

C) “Allah’ın kendilerine lütfundan verdiği nimetlerde cimrilik edenler, bunun, kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar. Hayır! O kendileri için bir şerdir. Cimrilik ettikleri şey kıyamet gününde boyunlarına dolanacaktır. Göklerin ve yerin mirası Allah’ındır. Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” Âi-i İmrân suresi, 180. ayet.

D) Bu, doğrulara, doğruluklarının fayda vereceği gündür. Onlara, içinde ebedî kalacakları, zemininden ırmaklar akan cennetler vardır. Allah onlardan razı olmuştur, onlar da O’ndan razı olmuşlardır. İşte büyük kurtuluş ve kazanç budur.” Mâide suresi, 119. ayet.

CevapD

3. Aşağıda verilen Yüce Allah’ın esmâ-i hüsnalarından hangisi “güzel davranan, bağışlayan, ikram eden, iyilik eden” anlamındadır?

A) el-Muhsin B) el-Mâni C) el-Bâsit D) el-Vedûd

Cevap: A

C) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına ise (Y) koyunuz. Yanlış olan cümlelerin doğrusunu verilen satırlara yazınız.

1. (D) Namazı özenli kılmak müminlerin en önemli özelliklerinden biridir.

2. (Y) Doğruluk insanı mutsuz eder.
3. (Y) Yüce Allah’ın “el-Mâni” ismi, “dilediğine bolluk veren, genişleten” anlamındadır.
4. (D) Yoksulun hakkını gözetmek önemli bir dinî görevdir.
5. (D) Müminler israf ve cimriliği önemli birer ahlaki zayıflık olarak görürler.

Ç) Aşağıdaki bulmacada, ünitemizde geçen bazı kelime ve kavramlar gizlenmiştir. Bunları bulup işaretleyiniz. Bu kelime ve kavramlarla ilgili neler öğrendiğinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...