onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
25 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde tarafından 27 249 815

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 9 105 443
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Elazığ, eski Harput’un devamı niteliğindedir. Bu nedenle Elazığ tarihi Harput tarihi ile birlikte ele alınmaktadır. Harput, Anadolu’yu Mezopotamya’ya bağlayan kervan yollarının geçiş güzergâhı içinde yer almış, birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Harput’un en eski yerlileri Hurri halkı olmuştur. Daha sonra Hititler, Urartular, Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Moğollar, İlhanlılar, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar gibi çeşitli devletlerin egemenliği altına girmiştir. 1834 yılında Harput’tan aşağıya inen Elazığ şehri kurulmuş ve 1862 yılında Ma’muretül-Aziz Vilayeti adını almıştır. 1937 yılında ise Elazığ adını resmen almıştır.

Elazığ ili, Doğu Anadolu Bölgesi’nin güneybatısında, Yukarı Fırat Bölümü’nde yer almaktadır. 9.153 km²’lik yüzölçümü ile Türkiye topraklarının %1,2’sini oluşturmaktadır. Doğudan Bingöl, kuzeyden Tunceli, batı ve güneybatıdan Malatya, güneyden ise Diyarbakır illeriyle komşudur. İlde dağlar ve ovalar hakimdir. En önemli akarsu Fırat Nehri’dir. En büyük göl ise Hazar Gölü’dür. İlde Keban ve Karakaya baraj gölleri de bulunmaktadır.

Elazığ’da karasal iklim egemen olup, kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçmektedir. Ancak il çevresinde oluşturulan baraj gölleri iklimde kısmen yumuşama sağlamaktadır. Ortalama sıcaklık -15°C ile +42°C arasında değişmektedir. Yıllık yağış ortalaması 433 mm’dir. Bitki örtüsü olarak bozkır ve ormanlık alanlar görülmektedir.

Elazığ ekonomisi tarım, hayvancılık, madencilik ve sanayiye dayanmaktadır. Tarım olarak ovaları az olsa da çok verimlidir. Buğday, arpa, mısır, mercimek, nohut gibi ürünler yetiştirilmektedir. Meyvecilik de gelişmiştir. Elma, armut, kayısı, erik, kiraz gibi meyveler üretilmektedir. Hayvancılıkta ise küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaygındır. Koyun ve keçi beslenmektedir. Madencilikte ise mermer, krom, demir gibi madenler çıkarılmaktadır. Sanayide ise çimento fabrikası başta olmak üzere tekstil, mobilya, bilişim gibi sektörler gelişmektedir.

Elazığ yemekleri bakliyatlar ve kırmızı etin çeşitli şekillerde kullanıldığı bir mutfaktır. Aynı zamanda hamur işleri de çok meşhurdur. Elazığ’ın en bilinen yemekleri arasında Harput köftesi, kaburga dolması, pestil kavurması, kömbe (patile), lobidik çorbası sayılabilir. Tatlı olarak ise dolanger (dolangel), orcik (cevizli sucuk), sırın, maden çöreği gibi lezzetler vardır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...