onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
69 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Nükleozomlar, ökaryot hücre kromozomlarında tekrarlanan yapı birimi olarak tanımlanır. Her birimde DNA zinciri çiftler hâlinde bulunan H2A, H2B, H3 ve H4 histonlarının çevresinde iki defa dolanarak nükleozom göbeğini meydana getirir. Nükleozomlar, histon proteinlerinden oluşur ve birbirinden linker ya da spacer DNA ile ayrılırlar.

Soruda verilen bilgilere göre, bu canlının çekirdeğinde doğrusal bir kromozom yapısı vardır ve genomu 8xl06 baz çiftinden (bç) oluşmaktadır. Ayrıca, kromatin yapısındaki bir nükleozomda 800 baz çifti uzunluğunda DNA ve histon benzeri 3 adet proteine rastlanmıştır.

Eğer bu canlının tüm kromozomu nükleozomlardan oluşsaydı kromozomunda kaç tane nükleozom bulunurdu? Bu sorunun cevabını bulmak için, kromozomun toplam uzunluğunu (8xl06 bç) nükleozomdaki DNA uzunluğuna (800 bç) bölmek gerekir. Böylece, kromozomda 10.000 adet nükleozom olduğunu buluruz.

Bu nükleozomları oluşturmak için kaç tane proteine ihtiyaç duyulurdu? Bu sorunun cevabını bulmak için, her nükleozomda 3 adet histon benzeri protein olduğunu bilmek gerekir. Böylece, 10.000 adet nükleozom için 30.000 adet protein gerektiğini hesaplayabiliriz.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...