onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
58 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Alfred Hershey (Alfırıd Hörşi) ve Martha Chase (Marta Çeys), nükleik asitlerin keşif sürecinde dönü- şüme( transformasyona) protein parçalarının sebep olduğuna inanıyorlardı. Bu nedenle yeni deneyler 1 1 yapmaya karar verdiler. Bakteriyofajların bakterilere bulaştıklarında hücreye bir madde gönderdiklerini j biliyorlardı. Hücreye giren bu madde, bakterinin DNA’sına müdahale ediyor ve bakteriyofajların çoğal- 1 masına sebep oluyordu. Bu maddenin ne olduğunu bulmak için 1952 yılında bakteriyofajlar (bakteri j içinde çoğalan virüs) ile deneyler yapmaya başladılar. Hershey ve Chase, deneyleri sırasında fajın moleküler bileşenleri olan DNA ve proteini izlemek için radyoaktif izotop olarak 32P ve 35S’i kullanmışlardır.

image

1. Deney: Radyoaktif 32P içeren ortama E. coli bakterileri ile bakteriyofajlar ilave edilir. Bakteri hücresinde 1 faj DNA’ları çoğalmaya başlar. Bakteriyi öldüren fajlar incelenir ve bakteriyofajların DNA’larının radyoaktif J 1 32P taşıdığı görülmüştür. Radyoaktif izotop 32P ile işaretlenmiş fajlarla işaretlenmemiş E. coli bakterileri
1 aynı ortama konulmuştur. Bir süre sonra boş faj kılıflarının radyoaktif 32P taşımadığı görülmüştür.
1 Enfekte bakteri içinde ise radyoaktif 32P taşıyan yeni faj DNA’ları tespit edilmiştir.
2. Deney: Radyoaktif 35S içeren ortama E. coli bakterileri ile bakteriyofajlar ilave edilir. Bakteri hücresinde faj DNA’ları çoğalmaya başlar. Bakteriyi öldüren fajlar incelenir ve bakteriyofajların protein kılıflarının 35S taşıdığı görülmüştür. Radyoaktif izotop 35S ile işaretlenmiş fajlar ve işaretlenmemiş E. coli bakterileri aynı ortama konmuştur. Bir süre sonra boş faj kılıflarının radyoaktif 35S taşıdığı görülmüştür. Enfekte bakteri içinde radyoaktif 35S taşımayan yeni faj DNA’ları tespit edilmiştir.
22. Hershey ve Chase’in deneyler sonucu elde ettikleri veriler, dönüşüme neden olan maddenin protein 1 olduğu düşüncesini destekler mi? Eğer desteklemiyorsa dönüşüme sebep olan madde nedir?

Cevap

Hershey ve Chase’in deneyler sonucu elde ettikleri veriler, dönüşüme neden olan maddenin protein 1 olduğu düşüncesini desteklemez. Aksine, dönüşüme neden olan maddenin DNA olduğunu gösterir.

Hershey ve Chase, T2 fajı adı verilen bir virüs ile E. coli bakterisini kullanarak yaptıkları deneylerde, virüsün genetik materyalini taşıyan kısmının hangisi olduğunu belirlemeye çalıştılar. Virüsün sadece proteinden bir kabuk ve içindeki DNA’dan oluştuğunu biliyorlardı. Deneylerinde, virüsün DNA’sını radyoaktif fosfor-32 ile, kabuğunu ise radyoaktif kükürt-35 ile işaretlediler. Fosfor DNA’da bulunurken proteinlerde bulunmaz, kükürt ise proteinlerde bulunurken DNA’da bulunmaz.

İlk deneylerinde, fosfor-32 ile işaretli virüsleri bakteriye enfekte ettikten sonra, virüsleri ve bakterileri birbirinden ayırdılar. Radyoaktif elementin virüslerde değil, bakterilerde olduğunu gördüler. Bu da virüsün DNA’sının bakteriye geçtiğini gösteriyordu.

İkinci deneylerinde, kükürt-35 ile işaretli virüsleri bakteriye enfekte ettikten sonra, yine virüsleri ve bakterileri birbirinden ayırdılar. Bu sefer radyoaktif elementin hâlâ virüslerde olduğunu, bakteriye geçmediğini gördüler. Bu da virüsün kabuğunun bakteriye geçmediğini gösteriyordu.

Bu sonuçlardan çıkardıkları sonuç şuydu: Virüsün genetik materyali DNA’dır ve bu DNA bakteriye enjekte edilerek onun genetik yapısını değiştirir (dönüştürür). Virüsün kabuğu ise genetik materyal taşımaz ve bakteriye enjekte edilmez.

Gerekçesiyle açıkladığımız gibi, Hershey ve Chase’in deneyler sonucu elde ettikleri veriler, dönüşüme neden olan maddenin protein 1 olduğu düşüncesini desteklemez. Aksine, dönüşüme neden olan maddenin DNA olduğunu gösterir.

23. Radyoaktif izotop 35S taşımayan yeni faj kılıflarının tespit edilmesi
I. Radyoaktif izotop 32P içeren faj DNA’sının hücre içine giremediğini
II. Radyoaktif izotop 35S içeren faj proteinlerinin hücre içine giremediğini
III. Bakteriyofajların çoğalması sırasında bakteri hücresindeki amino asitleri kullanmadığını gösterir. ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

CevapB

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...