onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
54 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Plazma hâli, gaz hâlindeki bir maddenin ısıtılması veya güçlü bir elektromanyetik alana maruz bırakılması sonucu oluşur. Bu işlemde, atomların dışındaki elektronlar serbest bırakılır ve bu serbest elektronlar, pozitif yüklü atom çekirdekleriyle bir arada hareket ederler. Plazma, iyonize olmuş gaz veya iyon, elektron ve nötr atom karışımı olarak tanımlanabilir. Plazma hâlindeki maddeye örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Yıldızlar: Yıldızlar, plazmanın en yaygın görüldüğü yerlerdir. Güneş, yüksek sıcaklıkları nedeniyle plazma halindedir.
  • Yıldırım: Atmosferdeki gazların elektriksel yük farkı nedeniyle oluşan bir plazma türüdür.
  • Aurora: Kutuplara yakın bölgelerde görülen ışıklı olaylar, güneş rüzgârından kaynaklanan yüklü parçacıklarla çarpışan atmosferik gazların iyonize olması ile oluşur.
  • Floresan lambalar: Floresan lambaların içindeki gazlar, elektrik akımı uygulandığında plazma haline geçer ve ışık üretir.
  • Plazma ekranlar: Plazma ekranlı televizyonlar, plazma hücrelerinin yüksek voltaj altında ışık üretmesiyle çalışır.
  • Lazerler: Lazerler, atomların plazma haline geçmesiyle çalışır. Lazer ışını, bu plazma ortamından geçer ve yoğunlaşarak güçlü bir ışık demeti oluşturur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...