onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
62 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Gölge ve yarı gölge olayları, ışığın saydam olmayan cisimler tarafından engellenmesi sonucu oluşan karanlık alanlardır. Gölge ve yarı gölge olayları, astronomi ile ilgilidir. Bu olaylar, Ay ve Güneş’in konumlarına ve Dünya’nın konumuna bağlı olarak gerçekleşir.

Gölge olayı, ışık kaynağından hiç ışık almayan bölgedir. Gölge olayı, noktasal bir ışık kaynağı ile bir küresel saydam olmayan engel kullanılarak oluşturulabilir. Gölge olayı, Ay’ın Dünya ile Güneş arasına gelerek Güneş’i tamamen örtmesi sonucu gerçekleşir. Bu olaya “güneş tutulması” denir.

Yarı gölge olayı ise, bir cismin ışık kaynağından gelen ışınları kısmen keserek oluşturduğu gölgedir. Yarı gölge olayı, geniş bir ışık kaynağı ile bir küresel saydam olmayan engel kullanılarak oluşturulabilir. Yarı gölge olayı, Dünya’nın Ay ile Güneş arasına gelerek Ay’ın bir kısmını örtmesi sonucu gerçekleşir. Bu olaya “ay tutulması” denir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...