onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
51 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 12 54 211

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Nakkaş, resim yapan, ressam anlamına gelen eski bir Türkçe kelimedir. Nakkaşlar, Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denir. Nakkaşlar Osmanlı döneminde genellikle Saray Nakışhanesi’ne bağlı çalışırlardı. Nakkaşlar, divan edebiyatında da önemli bir rol oynarlardı. Şairlerin şiirlerini topladıkları divanları süslemek ve gül-bülbül gibi sembolleri tasvir etmek nakkaşların yaptığı işler arasındaydı.

Nakkaşlar ne yapar?

Nakkaşlar, birbirinden farklı yapıların duvar ve tavanlarına süslemeler yapan ustalardır. Nakkaşlar, çeşitli motifler, desenler ve figürler kullanarak mimari eserleri tezyin ederler. Nakkaşlar ayrıca kitaplara resimler ekleyen, minyatür sanatıyla ilgilenen sanatçılardır. Nakkaşlar, Osmanlı döneminde padişahların ve vezirlerin minyatürlerini hazırlar, mesnevilerde anlatılan hikayelere uygun resimler çizerlerdi.

En ünlü nakkaş kimdir?

Osmanlı döneminde yaşamış olan en ünlü nakkaş, Sinan Bey’dir. Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış olan Sinan Bey, uzun bir dönem İtalya’da eğitim almış ve resim dışında minyatür sanatıyla da ilgilenmiştir. En ünlü eseri Fatih Sultan Mehmet’i gül koklarken çizdiği tablodur. 

Diğer ünlü nakkaşlar ve en önemli eserleri ise şunlardır:

  • Nakkaş Nigar Hanım - Barbaros Hayrettin Minyatürü
  • Matrajçı Nasuh - İstanbul Minyatürü
  • Nakkaş Nakşi - Gazanfer Ağa Medresesi Minyatürü
  • Abdullah Buhari - Gül ve Bülbül Minyatürü
  • Nakkaş Behzat - Osmanlı Sarayı Minyatürü

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...