onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
62 kez görüntülendi
Sosyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Batı toplumlarında ortaya çıkan yeni çekirdek aile, geleneksel aile yapısından farklılaşmış bir ailedir. Çekirdek ailede akrabalık ilişkileri daha sınırlıdır. Aile ile akrabalar arasındaki eski karşılıklı haklar ve mecburiyetler zayıflamıştır. İki taraf da birbirinden bağımsız hareket etme serbestisine kavuşmuştur.
Bütün bu gelişmeler, Batı’da çekirdek aileyi kendi başına ve bağımsız bir hâle getirmiştir. Batı toplumlarında çekirdek aileye geçişte ortaya çıkan problemlerin Türk toplumunda çoğunlukla yaşanmadığı söylenebilir.
Türkiye’de yukarıdaki anlatılandan farklı bir aile şekli ve yapısı hâkimdir. Bağlantılı çekirdek aile olarak adlandırılan bu aile yapısında “aynı çatı altında bir arada yaşayan eşler ve çocuklar” bulunur. Bu aile yapısı, çekirdek aile yapısıdır. Ancak Türkiye’de gitgide artan bu aile biçimi, hâlâ yoğun denebilecek bir aile ve akrabalar ilişkisi içindedir. Türkiye’deki aile yapısının, çekirdek ailenin belli bir türü olan bağlantılı çekirdek aileden ibaret olduğu sanılmamalıdır. Türkiye’de hem “geçiş dönemi geniş aile” yapısı önemini korumakta hem de belirli şekiller altında “geniş aile” de gözlenmektedir.
Türkiye’de kırdan kente göçün doğurduğu yığınlaşma, kent çevresini hızla kuşatan gecekondulaşmayı doğurmuş; bu da kimi sosyologlara göre gecekondu ailesi olarak da anılan yeni bir aile biçimini, karma aile yapısını yaratmıştır. Gecekondu ailelerinde şu özellikler göze çarpmaktadır:
• Çok genç nüfus yapısına sahiptir ve eğitim düzeyi düşüktür.
• Akrabalık, hemşehrilik ve komşuluk ilişkileri güçlüdür.
• İş gücüne katılımın genellikle fabrika ve imalathane işçiliği, küçük girişimcilik ve hizmet sektöründe yoğunlaştığı görülmektedir.
• Kadının çalışma hayatına katılımı giderek artmaktadır.
• Tüketim alışkanlıkları değişmiştir.
• Kadının statüsü ve karar verme düzeyi, eğitim olanaklarının artmasıyla birlikte yükselmektedir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...