onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
65 kez görüntülendi
Sosyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Günümüzde dünyanın hemen her yerinde her türlü toplumsal bağa yönelik ilginin aşındığı sıklıkla söylenmektedir. Toplumsal bir kurum olan aile de bu değişimden etkilenmektedir. Aile kurumunda, evliliklerde, ilişki biçimlerinde köklü dönüşümler yaşanmaktadır. Evliliklerle ilgili günümüzde yaşanan temel gelişmelerden biri boşanma oranlarının giderek artmasıdır. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde boşanma oranları geçmişle kıyaslanamayacak ölçüde artmıştır.

Eşlerin hayatta iken birbirinden ayrılması anlamına gelen boşanmanın farklı sebepleri, toplumca konulmuş kuralları vardır. Genelde hukuki çerçevede zina, cana kast, suç ve onursuzluk, terk, akıl hastalığı ve geçimsizlik başlıca boşanma sebepleridir. Söz konusu listeye dikkat edildiğinde görülür ki bunlar toplumsal sorunlar listesinin aile ile ilgili kısmıdır. Yani boşanma sosyal ve kültürel bir olaydır. Dolayısıyla boşanma sorunlarına yalnız hukuki işlemler gözüyle bakılamaz.

Boşanma, süreci ve sonuçları bakımından birçok insanı etkileyen bir olgudur. Boşanmanın bir yandan bireyler -kadın, erkek ve çocuklar- üzerinde diğer yandan da toplumsal hayat üzerinde olumsuz etkileri vardır. Her boşanmanın bireyler üzerinde aynı derecede olumsuz etkilere yol açacağı söylenemese de bazı sonuçların bireylerce sıklıkla yaşandığı kabul edilmektedir. Bunların başlıcaları; boşanma süreci ve sonrasında hem kadınlarda hem de erkeklerde ruhsal ve duygusal sıkıntının yüksek oranda görülmesi, boşanma sonrasında bireylerin ekonomik sıkıntı yaşama oranının yüksek olması, boşanmış kadınların çoğunun işsiz olması, kimi zaman boşanma süreci ve sonrasında özellikle kadına yönelik şiddetin gözlenebilmesidir. Boşanmanın yol açtığı bu durumlar bir yandan bireysel bir yandan ise toplumsal bir sorun olarak görülmelidir. Boşanmanın bu olumsuz etkilerini azaltabilmek için mahkemeler, kolluk güçleri ve diğer devlet kurumları özellikle kadını ve çocukları koruyacak çeşitli tedbirleri almaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...