onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
69 kez görüntülendi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

I. Dünya Savaşı, 1914-1918 yılları arasında Avrupa merkezli küresel bir savaştır. Bu savaş, insanlık tarihinin o güne kadar gördüğü en büyük ve en kanlı savaştır. Savaşın sebepleri, hem siyasi hem de ekonomik alanda aranabilir. 

Bazı önemli sebepler şunlardır:

  • Sömürgecilik rekabeti: Sanayi Devrimi sonrasında Avrupa devletleri, hammadde ve pazar arayışına girmişler ve Afrika, Asya ve Okyanusya’da sömürgecilik faaliyetlerini arttırmışlardır. Bu faaliyetler, sömürge sahibi devletler arasında çıkar çatışmalarına ve rekabete yol açmıştır. Özellikle Almanya, sömürgecilik yarışında geri kalmamak için İngiltere ve Fransa ile mücadele etmiştir. Afrika’da büyük güçler arasında yaşanan bu mücadele, I. Dünya Savaşı’nın nedenlerinden biri olmuştur.

  • Milliyetçilik akımı: Fransız İhtilali ile yayılan milliyetçilik düşüncesi, Avrupa’da pek çok ulusun bağımsızlık istemesine ve isyan etmesine neden olmuştur. Özellikle Balkanlar’da yaşayan Slav halkları, Osmanlı ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarına karşı ayaklanmış ve bağımsız devletler kurmuşlardır. Bu durum, Rusya’nın da desteğiyle Balkanlar’da bir milliyetçilik ateşi yakmıştır. Balkanlar’daki milliyetçilik hareketleri, I. Dünya Savaşı’nın başlamasına zemin hazırlamıştır.

  • Silahlanma yarışı: Avrupa devletleri arasındaki rekabet ve gerginlik, silahlanma yarışını da beraberinde getirmiştir. Devletler, hem kara hem de deniz güçlerini arttırmak için büyük bütçeler ayırmış ve yeni teknolojiler geliştirmişlerdir. Özellikle Almanya’nın deniz gücünü arttırması, İngiltere’yi rahatsız etmiş ve iki ülke arasında bir deniz silahlanma yarışı başlamıştır. Silahlanma yarışı, devletlerin savaşa hazır olmasını sağlamış ve savaşın çapını genişletmiştir.

  • Devletlerarası bloklaşma: Avrupa’da siyasi dengelerin bozulması, devletleri birbirine yaklaştırmış veya uzaklaştırmıştır. Devletler, güvenliklerini sağlamak için ittifaklar kurmuş veya var olan ittifaklara katılmışlardır. Böylece Avrupa iki büyük bloğa ayrılmıştır: İtilaf Devletleri (İngiltere, Fransa, Rusya) ve İttifak Devletleri (Almanya, Avusturya-Macaristan). Bu bloklar arasındaki ilişkiler gittikçe kötüleşmiş ve savaş kaçınılmaz hale gelmiştir.

  • Saraybosna Suikasti: I. Dünya Savaşı’nın başlatan olay ise Saraybosna Suikasti’dir. 28 Haziran 1914’te Avusturya-Macaristan veliahttı Franz Ferdinand, Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’yı ziyaret ettiği sırada, Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip tarafından öldürülmüştür. Bu suikast, Avusturya-Macaristan ile Sırbistan arasında bir savaşa neden olmuştur. Bu savaş, ittifaklar yüzünden diğer devletleri de içine çekerek I. Dünya Savaşı’nı başlatmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...