onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
100 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde
tarafından düzenlendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Aşağıdaki metni okuduktan sonra altta verilen soruları cevaplayınız.

Felsefe ne bir bilim ne de bir bilgidir; bir bilme edimi de değildir; elde bulunan bilgiler üzerine bir düşüncedir. Bu nedenle felsefeyi öğrenemiyoruz diyordu, Kant.

Sadece felsefe yapmak öğrenilir. Nasıl? Kendi kendine felsefe yaparak: Kendi düşünceni, başkalarının düşüncesini, dünyayı, toplumu, deneyimin bize öğrettiklerini, bizde bıraktığı bilinmezlikleri kendi kendini sorgulayarak. Tuttuğumuz yol üzerinde şu ya da bu “profesyonel” felsefecinin yapıtlarıyla karşılaşabiliriz. Arzu edilmesi gereken de budur. Daha iyi, daha güçlü, daha derin düşüneceğiz. Daha uzağa ve daha ivedi gideceğiz. Kimse bizim yerimize felsefe yapamaz. Elbette felsefenin kendi uzmanları, uğraşanları, öğretmenleri vardır ama felsefe, ne bir uzmanlık ne bir meslek ne de bir bilim dalıdır. İnsan varlığını oluşturan bir boyuttur. Hayatla ve akılla donatıldığımız andan itibaren, bu iki yetinin birbirine eklemlenmesi kaçınılmaz olarak varlığını ortaya koyar. Elbette felsefe yapmadan akıl yürütülebilir, felsefe yapmadan yaşanabilir. Ama felsefe yapmaksızın yaşamı düşünmek, düşünceyi yaşamak olmaz. Çünkü felsefe budur.

1. Metinde felsefe nasıl açıklanmaktadır?

Metinde felsefe, ne bir bilim ne de bir bilgi olarak tanımlanmaktadır; bir bilme eylemi de değildir. Felsefe, elde bulunan bilgiler üzerine bir düşünce biçimidir. Felsefe, kendi kendine yapılan bir eylemdir ve bu, kendi düşüncemizi, başkalarının düşüncelerini, dünyayı, toplumu ve deneyimin bize öğrettiklerini sorgulamayı içerir. Felsefe, insan varlığını oluşturan bir boyuttur ve hayatla ve akılla donatıldığımız andan itibaren, bu iki yetinin birbirine eklemlenmesi kaçınılmaz olarak varlığını ortaya koyar.

2. Sizce felsefe, okuyarak öğrenilebilir mi? Niçin?

Metne göre, felsefe okuyarak öğrenilemez. Çünkü felsefe, bir bilgi birikimi değil, bir düşünme biçimidir. Felsefe yapmayı öğrenmek, kendi kendine düşünmeyi ve sorgulamayı gerektirir. Bu nedenle, felsefe okuyarak değil, yaşayarak ve düşünerek öğrenilir.

3. “Felsefe yapmaksızın yaşamı düşünmek, düşünceyi yaşamak olmaz.” ifadesinden ne anlıyorsunuz?

“Felsefe yapmaksızın yaşamı düşünmek, düşünceyi yaşamak olmaz.” ifadesi, felsefenin hayatın ve düşüncenin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eder. Felsefe yapmak, hayatı ve düşünceleri derinlemesine anlamamızı sağlar. Felsefe olmadan, yaşamı ve düşünceleri tam anlamıyla kavramamız ve deneyimlememiz mümkün olmaz. Bu nedenle, felsefe yapmak, yaşamı düşünmek ve düşünceleri yaşamak için gereklidir.

Tabloda verilen felsefe tanımlarını inceleyiniz.

1. Tabloda verilen tanımlarda dikkatinizi çeken kavramları karşılarına yazınız.

1. “Doğruyu bulma yolunda, düşünsel (idealist) bir çalışmadır.” (Platon) (İdealist)
2. “Felsefe, ilkeler ya da ilk nedenler bilimidir.” (Aristoteles) (İlke)
3. “Felsefe bir yoldur, yolda olmaktır.” [K. Jaspers (Kari Yaspers)] (Yol)
4. “Felsefe, insanın gücü nispetinde eşyayı hakikati ile bilmektir.” (el-Kindi) (Hakiat)
5. “Felsefe “insanın, bütün var olanlann hakikatini bilerek yetkinleşmesi”dir. (İbn Sînâ) (Yetkinleşme)
6. “Felsefe, kurallar koymak değil, ortak aklın özel yargılarını çözmektir.” (Kant) (Özel)
7. “Felsefe, var olan şeylerin ortak ve birleştirici olan karakterini tespit etmeye çalışmaktır.” (Takiyettin Mengüşoğlu) (Karakter)
8. “Felsefe insanın varlık hakkındaki düşüncesi ve bu düşünce üzerindeki düşüncesidir.” (Hilmi Ziya Ülken) (Varlık)

2. Felsefe sözlüğü kullanarak bu kavramların anlamlarını öğreniniz.

idealist: bir ülküye bağlı olan (kimse, görüş).

Yetkinleşme: yetkinleşmek eylemi.

Varlık: var olma, evrende ya da düşüncede yer alma durumu, varoluş.

Karakter: bir nesnenin, bir bireyin ya da topluluğun kendine özgü olan, onu başkalarından ayıran temel belirti, onun davranışlarını belirleyen ana özellik.

ilke: her türlü tartışmanın dışında, üstünde sayılan, ana düşünce ve inanış, baş kural.

3. Siz de altta verilen boş kısma felsefe ile ilgili kısa bir tanım yapınız.

Var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerine düşünme ve bilginin bilimsel olarak araştırılması.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...