onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
85 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Eski Yunan filozofu Herakleitos’a ait metni inceleyerek soruları cevaplayınız.
“Birçok insanın başlarından bir sürü olay geçer ama bu olayları bir türlü anlayamazlar, sanki anlamış gibi gezerler. İnsanlara logosa uymak gerektiğini söyledim ama onlar beni anlamadılar. Çünkü onlar benim sesime kulak vermediler. Onlar uykuda yaşayanlar gibidir. Evrendeki yasaya, ortak olana uyun dedim. Onlar bana uymadılar. Sanki her birinin özel görüşü varmış gibidirler. ” (Herakleitos 17. Fragman)

1. Herakleitos’un kaygısı kişisel bir çıkarla ilgili midir? Niçin?

Cevap:

Herakleitos’un kaygısı kişisel bir çıkarla ilgili değil, daha çok insanların evrensel yasaları ve logosu anlamama ve takip etmeme durumuna yöneliktir. Herakleitos, insanların kendi özel görüşlerine göre hareket ettiğini ve bu nedenle evrenin ortak yasalarını anlamadığını belirtir. Bu, kişisel bir çıkar kaygısı olmaktan ziyade, insanların genel anlayış ve davranışlarına yönelik bir eleştiridir.

2. Filozof olsaydınız temel kaygınız ne olurdu? Düşüncenizi aşağıya kısaca yazınız.

Cevap:

Eğer bir filozof olsaydım, temel kaygım insanların birbirlerine ve çevrelerine karşı sorumluluklarını anlama ve bu sorumlulukları yerine getirme konusu olurdu. İnsanların eylemlerinin hem kendileri hem de çevreleri üzerinde önemli etkileri olduğunu anlamaları ve bu bilinçle hareket etmeleri gerektiğini düşünürdüm. Bu, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde daha adil ve sürdürülebilir bir dünya yaratmaya yardımcı olabilir.

Aşağıda felsefi düşünceye ilişkin açıklamalar ve felsefi düşüncenin özellikleri verilmiştir. Açıklamalar ile özellikleri doğru biçimde eşleştiriniz.

“Eleştirel ve sorgulayıcı olma, merak etme, şüphe duyma, refleksif olma, birikimli olma, rasyonel olma, sistemli olma, tutarlı olma, evrensel olma”

  • Kadim bir geçmişe sahip felsefi düşünce bir etkinlik olarak Eski Yunan’da doğmuştur. Fakat felsefenin doğması ve gelişmesinde Mısır, Mezopotamya, Çin, Hint gibi köklü uygarlıkların etkisi olmuştur. (Evrensel olma)
  • İlk Yunan filozofu olarak Thales kabul edilmektedir. Thales kendinden önceki mitolojik evren tasavvurlarıyla yetinmemiş, varlığın özünün ne olduğunu bilmek istemiştir. (Eleştirel ve sorgulayıcı olma)
  • Varlığın özünün ne olduğunu araştıran Milet felsefecileri mitolojik açıklamalar yerine akla uygun sonuçlara ulaşmaya çalışmıştır. (Rasyonel olma)
  • Anaksimenes (Enaksimenes), Thales ‘in sorduğu sorunun yanıtını aramış fakat onun verdiği yanıttan kuşku duymuştur. (Şüphe duyma)
  • Filozofun kendi düşüncesi üzerine düşünmesidir. Düşüncenin kendine yönelmesidir. (Refleksif olma)
  • Aristoteles kendinden önceki felsefe geleneğini ve filozofların düşüncelerini ayrıntılı bir biçimde analiz etmiştir. (Birikimli olma)
  • Aristoteles mantık biliminin de kurucusudur. Mantık, doğru düşünmenin ve düşünceler arasındaki uyumun bilimidir. (Sistemli olma)
  • Aynı zamanda felsefi düşünce belirli bir iç düzen ve biçime dayanır. (Tutarlı olma)
  • Filozofların sorulara dair açıklamaları zamanla çoğalır fakat bu soruların kesin yanıtı yoktur. (Merak etme)

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...