onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
70 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Aşağıdaki metni okuduktan sonra verilen yönergeyi uygulayınız.

“Felsefe size ün, servet elde etmek, ya da çalıştığınız yerde ilerlemek için yardım sağlamaz. Sizin ünlü kişilerin övgüsünü kazanmanıza, diğer insanlarla ilişkilerinizde daha kibar ve geçimli olmanıza da yardımcı olmaz. Felsefe okumakla huyunuzun daha soylu olacağını ya da halkın “filozofça tavır” dediği o çok aranan tavrı kazanacağınızı da beklemeyiniz. Diş ağrısına katlanmada, yaşamın güçlüklerine göğüs germede herhangi bir kimseden farkınız olmayacaktır. Filozof da herkes gibi ayakkabı bağı koptuğunda ya da treni kaçırdığında, bir çiviye bastığında ya da dilini dişlediğinde, ne duyduğu acıyı ne de kızgınlığını gizleyecektir.
Filozoflar yaşamlarını yoluna koymada hiç kimseden daha başarılı değillerdir. Dünya çapında ünlü hiçbir filozof size dostluk kurma, başkaları üzerinde etkili olma, aşağılık duygunuzu yenme konusunda bir şey söylemez. Aynı şekilde felsefe, sizi ne beklenen herhangi bir tehlikeden korur, ne yalnızlığınızı giderebilir, ne de korkunuzu dağıtabilir veya çağdaş dünyanın giderek artan kaosu karşısında size sığınabileceğiniz bir yer gösterebilir.
O hâlde felsefenin gereği nedir? Okuması çetin, anlaması zor bir konu, incelediği şeyler açık olmaktan uzak, üstelik profesörleri de yazdıklarında oldukça karanlık. Felsefeyi anlayarak okumak için bir rehber hocanın yardımına ve tartışma fırsatına ihtiyaç var. Bu güçlüklere karşın pratik hiçbir yararı da yok. Filozofun çabalarını ödülle şereflendirme diye bir şey de yok ortada. Felsefe bilgisi hiçbir işverenin değerlendirdiği bir nitelik olmadığı gibi, kişiyi yaşamında başarılı kılacak bir güçle de donatmamaktadır. Öyle bir felsefe öğreniminin gereği var mıdır? Bu sorunun tek yanıtı vardır…”

1. Metne bağlı olarak felsefi sorular oluşturunuz.

2. Oluşturduğunuz soruları aşağıya yazınız.

Felsefenin değeri nedir? (Örnek)

Filozof kimdir? (Örnek)

Cevaplar:

  1. Felsefenin değeri nedir?
  2. Filozof kimdir?
  3. Felsefenin pratik yaşamda bir yeri var mıdır?
  4. Felsefe bilgisi neden bir işveren tarafından değerlendirilmiyor?
  5. Felsefe öğreniminin gereği nedir?
  6. Felsefe, yaşamın güçlüklerine karşı bize nasıl bir yardım sağlar veya sağlamaz?
  7. Felsefe, bireyin yaşamında başarılı olmasına nasıl katkıda bulunabilir veya bulunamaz?
  8. Felsefenin insan ilişkileri üzerindeki etkisi nedir?
  9. Felsefe, çağdaş dünyanın artan kaosunda bize nasıl bir sığınak sağlar veya sağlamaz?
  10. Felsefe okumak ve anlamak için neden bir rehber hocaya ve tartışma fırsatına ihtiyaç duyulur?

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...