onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
68 kez görüntülendi
Sosyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Ülkemizde kentleşme süreci hızlı bir biçimde gerçekleşmiştir. Hızlı nüfus hareketliliği de kentlerin gelişimini olumlu ve olumsuz yönde etkilemiştir. Kentleşme sonucunda yaşanan olumlu gelişmelerin başında kentlerde okuma yazma oranının yükselmesi ile meslekî ve teknik eğitimin de büyük oranda artması gelmektedir. Böylelikle sanayi ve hizmet sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü sağlanmıştır. İş bölümü ve uzmanlaşmanın olması üretimi kolaylaştırıp gelirleri artırmış ve insanlara çeşitli iş imkânları sunmuştur. Kentleşme sonucu kamuya açık eğlenme ve dinlenme alanları, spor kurumları ve etkinlikleri, sanatsal faaliyetler, ulaşım imkânları yaygınlaşmıştır. Ayrıca kentleşme ile birlikte insan hak ve özgürlüklerinde gözle görülür iyileşmeler ve gelişmeler sağlanmıştır.

Diğer taraftan ülkemizde büyük kentlere yapılan yoğun göçler, ekonomik gelişmeye paralel olmayan nüfus artışı, önemli birtakım sorunlara neden olmuştur.

Bu sorunlardan bazıları şunlardır:

İşsizlik: İnsanlar, kırsal bölgelerden iş bulabilmek için kentlere gelmekte, bu durum da kentlerde iş gücü ihtiyacından daha fazla işçinin bulunmasına işsizliğe yol açmaktadır.

İşsizlik sonucu yaşam standardının düşmesi, eğitim ve sağlık olanaklarının azalması, ucuz iş gücü fazlalığı, toplumsal dayanışmanın azalması gibi sorunlar artmıştır.

Gecekondulaşma ve Çarpık Kentleşme: Büyük kentlere olan yoğun nüfus akımı gecekondulaşmaya, gecekondulaşma da çarpık kentleşmeye yol açmaktadır. Kentlere gelen nüfus, hızlı bir şekilde yeni yerleşim yerlerine, yasal olmayan yollardan, imarsız konut yapımına yönelmiştir. Bu da altyapısız, plansız yapılaşmayı beraberinde getirmektedir.

Çevre Kirliliği: Sanayileşmenin kentlere getirdiği bir sorundur. Zehirli kimyasal maddeler, fabrika atıkları, fabrika ve konut bacalarından çıkan dumanlar, çöpler, hava ve gürültü kirliliği ve benzerleri kentlerin önemli sorunları arasında yer almaktadır.

Kültürel Uyumsuzluk: Kente yeni gelen insanlar, yeni değerler, normlar ve davranış kalıpları ile karşı karşıya kalırlar. Bu durumda bireylerin kentsel yaşama uyum sorunları başlar. Kente göç edenlerin önemli bir kısmı bu değerleri kolayca benimseyemez. Kentte doğan ikinci kuşak bireyler

ise daha hızlı bir değişim içerisine girerler. Bu durum aile içerisinde gerginlikler ve kuşaklar arası çatışmalar yaratır.

Trafik Yoğunluğu: Kentlerde nüfusla birlikte otomobil sayısının artması trafik yoğunluğunu da artırmıştır.

Yeşil Alanların Azalması: Kentleşme sonucunda artan nüfusun gereksinimlerini karşılayabilmek amacıyla ev ya da yol yapımı için yeşil alanlar kullanılmaktadır. Bu durum, kentlerdeki yeşil alanların ve doğal güzelliğin yok olmasına neden olmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...