onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
51 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Doymamış yağ asitleri, hidrokarbon zincirindeki karbon atomları arasında çift bağ içeren yağ asitleridir. Bu nedenle, yağ asidi zincirleri düz olmayıp kıvrımlıdır ve yağ asidi moleküllerinin birbirine yakın şekilde birikmesini engeller. Doymamış yağ asitleri oda sıcaklığında sıvıdır. Bu nedenle, onlar yağ değil, yağ olarak adlandırılır.

Doymamış yağ asitleri, vücutta üretilmeyen; ancak vücudun ihtiyaç duyduğu esansiyel yağ asitleridir. Bu yağlar vücutta üretilmediği için mutlaka dışarıdan takviye edilmelidir. Doymamış yağ asitleri, hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarda bulunabilir. Ancak bitkisel gıdalarda daha fazla doymamış yağ asidi bulunur.

Doymamış yağ asitleri temel olarak iki çeşitte ele alınır: tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri. Tekli doymamış yağ asitleri, hidrokarbon zincirinde sadece bir çift bağ içeren yağ asitleridir. Örneğin, oleik asit tekli doymamış bir yağ asididir. Tekli doymamış yağ asitleri zeytin, kanola, yer fıstığı gibi bitkisel yağlarda ve avokado, fındık, ceviz gibi yemişlerde bulunur. Tekli doymamış yağ asitleri kolesterol seviyesini düşürmeye ve kalp sağlığına fayda sağlamaya yardımcı olur.

Çoklu doymamış yağ asitleri ise, hidrokarbon zincirinde birden fazla çift bağ içeren yağ asitleridir. Örneğin, linoleik asit ve linolenik asit çoklu doymamış yağ asitleridir. Çoklu doymamış yağ asitleri ayçiçeği, mısır, soya fasulyesi gibi bitkisel yağlarda ve balık, deniz ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur. Çoklu doymamış yağ asitleri de kolesterol seviyesini düşürmeye ve kalp sağlığına fayda sağlamaya yardımcı olur.

Özetle, doymamış yağ asitleri çift bağ içeren ve oda sıcaklığında sıvı olan esansiyel yağ asitleridir. Doymamış yağ asitleri hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarda bulunabilir. Doymuş yağlara göre daha sağlıklı olan doymamış yağlar kolesterol seviyesini düşürmeye ve kalp sağlığına fayda sağlamaya yardımcı olur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...