onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
54 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Mineraller, canlılarda organik moleküllerin yapısına katılan, bazı bileşik enzimleri aktive eden inorganik maddelerdir. Mineraller doğal olarak oluşurlar, homojendirler ve belirli kimyasal bileşime sahip inorganik kristalleşmiş katı maddelerdir. Canlılar yaşadığı ortamdan su ve besinlerle mineralleri hazır olarak alır. Her mineralin kendine özgü görevi vardır. Bu sebeple vücuttaki bir mineralin eksikliği başka bir mineral ile giderilemez. Mineraller idrar, ter ve dışkı ile vücut dışına atıldığından mineral içeren besinler düzenli olarak vücuda alınmalıdır. Mineraller hücre içi ve hücreler arası boşluklarda tuz hâlinde de bulunabilir.

Minerallerin canlılar için önemi şu şekilde sıralanabilir:

  • Mineraller, sindirilmeden kana geçerler ve enerji vermezler
  • Mineraller, kemik, diş, saç, tırnak ve cilt sağlığı için gereklidir.
  • Mineraller, solunum gazlarını taşıyan hemoglobin, oksijenli solunum ve fotosentez reaksiyonlarında görev alan enzimler, DNA, RNA ve ATP gibi canlılık faaliyetleri için önemli moleküllerin yapısına katılır.
  • Mineraller, kasların uyarılması, sinirsel iletim, pH ve su dengesinin sağlanması, kanın pıhtılaşması gibi fizyolojik işlevlerde rol oynar.
  • Mineraller, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, yaraların iyileşmesi, vücut direncinin artması gibi sağlık yararları sağlar.
  • Mineraller, bazı vitaminlerin ve hormonların yapımında veya aktivasyonunda etkilidir.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...