onlineodev.com 'a hoşgeldiz. Lütfen soru sormaktan ve cevap vermekten çekinmeyiniz
82 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Birinci Dünya Savaşı sonucunda imzalanan antlaşmalar şunlardır:

  • Brest Litovsk Antlaşması (3 Aralık 1918): Rusya ile İttifak Devletleri arasında imzalandı. Rusya Kafkas cephesini terk ederek Kars, Ardahan ve Batum’u Osmanlı’ya geri verdi.
  • Versailles (Versay) Antlaşması (28 Haziran 1919): İtilaf Devletleri ile Almanya arasında imzalandı. Almanya, Alsas Loren bölgesini Fransa’ya geri verdi, Avrupa’daki topraklarının bir kısmıyla bütün sömürgelerini kaybetti ve askeri ve ekonomik kısıtlamalar getirildi.
  • Saint Germain (Sen Germen) Antlaşması (10 Eylül 1919): İtilaf Devletleri ile Avusturya arasında imzalandı. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu parçalanarak Avusturya bir cumhuriyet haline getirildi. Avusturya, Macaristan, Çekoslovakya ve Yugoslavya’nın bağımsızlığını tanıdı ve topraklarının bir bölümünü bu devletlere bıraktı.
  • Neully (Nöyyi) Antlaşması (27 Kasım 1919): İtilaf Devletleri ile Bulgaristan arasında imzalandı. Bulgaristan bir kısım topraklarını Romanya ve Yugoslavya’ya verdi. Batı Trakya’yı Yunanistan’a vermek zorunda kaldı. Böylece Bulgaristan’ın Ege Denizi ile bağlantısı kesildi.
  • Trianon (Triyanon) Antlaşması (4 Haziran 1920): İtilaf Devletleri ile Macaristan arasında imzalandı. Macaristan’ın Avusturya ile birleşmesi yasaklandı. Macaristan’ın bir kısım toprakları Yugoslavya, Romanya ve Çekoslovakya’ya verildi.
  • Sevres (Sevr) Antlaşması (10 Ağustos 1920): İtilaf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalandı. Osmanlı Devleti’ne Anadolu’da küçük bir toprak parçası bırakılıyor ve bağımsızlığı elinden alınıyordu. Ancak Türk milletinin Mustafa Kemal Paşa öncülüğünde yapmış olduğu Millî Mücadele, Sevr Barış Antlaşması hükümlerinin uygulanmasını ve yürürlüğe girmesini önlemiştir

Web sitemizi ziyaret ederken, Google dışında farklı arama motorlarını da kullanmanızı öneriyoruz. Yandex, Bing ve Yahoo gibi alternatifler, farklı algoritmalar ve özelliklerle sizlere daha iyi arama sonuçları sunar. Bu sayede daha iyi sonuçlar alabilir ve aradığınız bilgiye farklı yollarla ulaşabilirsiniz

...