onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
52 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 12 54 211

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Camp David Antlaşmaları, 17 Eylül 1978 tarihinde Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat ile İsrail Başbakanı Menahem Begin arasında, ABD Başkanı Jimmy Carter’ın aracılığı ve gözetiminde imzalanan bir sözleşmedir. Bu sözleşme ile ilk kez bir Arap ülkesi İsrail’i resmen tanımış ve ele geçirdiği topraklar üzerindeki varlığını meşru kabul etmiştir. Sözleşme, altı ay sonra (26 Mart 1979) imzalanacak olan barış antlaşmasının temelini oluşturuyordu.

Sözleşmenin önemli maddeleri şunlardır:

  • İsrail, Sina Yarımadası’ndan çıkacak, buna karşılık Mısır İsrail’i resmen tanıyacak ve diplomasiye başlayacak.
  • Gazze ve Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilere Mısır ve Ürdün 'ün belirleyeceği şekilde özerklik verilecek.
  • Özerklik statüsü üç yıl sonra Mısır - Ürdün - İsrail - Filistin arasında Batı Şeria ve Gazze statüsünü belirlemek için tekrar görüşme yapılacak.
  • İsrail - Ürdün arasında barış görüşmeleri başlayacak.
  • İsrail Filistin’de asker sayısını azaltacak.

Sözleşmeye, Mısır ve ABD ile İsrail ve ABD arasında karşılıklı mektuplaşmalar da eşlik etmiştir. Bu mektuplarda ABD, İsrail’in askeri ihtiyaçlarını karşılayacağını, petrol teminini garanti edeceğini, Güvenlik Konseyi’nde İsrail aleyhine olan her karar tasarısına karşı oy kullanacağını, İsrail’in varlığına, güvenlik ve egemenliğine yönelen her türlü tehdit halinde İsrail’i destekleyeceğini taahhüt etmiştir.

Sözleşme ile Mısır ve İsrail arasında 1978 yılında Nobel Barış Ödülünü birlikte alan Menahem Begin ve Enver Sedat, 1978 yılı Nobel Barış Ödülünü birlikte aldılar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...