onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
74 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Kimya laboratuvarlarında, çeşitli deneyler yapmak, çözeltiler hazırlamak, maddeleri ölçmek, ısıtmak, soğutmak, ayırmak gibi işlemler için farklı malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin çoğu camdan yapılmıştır. Kimya laboratuvarlarında kullanılan temel malzemelerden bazıları şunlardır:

  • Beherglas, cam malzemeden üretilmiş, silindirik şekline sahip, laboratuvar ortamlarında malzemelerin karıştırılması ve aktarılması gibi birçok alanda kullanım için uygundur. Beherglasın ağız kısmında sıvının kolay akması için oluklu bir kısım vardır. Beherglaslar farklı hacimlerde üretilirler. Örneğin; 100 mL, 250 mL, 500 mL gibi.
  • Erlenmayer, dibi düz, koni biçimli cam malzemedir. Özellikle analitik kimya laboratuvarlarında titrasyon işlemlerinde kullanılır. Çözelti hazırlamaktan çözelti saklamaya kadar birçok yerde de kullanılabilir. Erlenmayerler de farklı hacimlerde üretilirler. Örneğin; 50 mL, 100 mL, 250 mL gibi.
  • Dereceli Silindir (Mezür), saf sıvıların ve çözeltilerin hacmini ölçmek için kullanılan, üzerinde mililitre (mL) cinsinden bölmeler bulunan cam kaplardır. Genel olarak 50-1000 mL arası sıvıların hacmini ölçer. Dereceli silindirler hassas sıvı ölçümlerinde kullanılır.
  • Pipet, çok hassas ve az miktardaki sıvı hacimlerinin ölçümünde, sıvı maddeleri istenilen ölçüde bir kaptan diğer kaba aktarmada kullanılan cam malzemelerdir. Pipetler dereceli ve tam ölçülü olarak ikiye ayrılır. Dereceli pipetlerden 1 mL, 5 mL ve 10 mL’lik olanlar laboratuvarda en çok kullanılanlardır. Tam ölçülü pipetlerin hangi hacim için olduğu ve ayarlandığı sıcaklık üzerinde yazılıdır.
  • Cam Balon, içinde bazı kimyasal reaksiyonların gerçekleştirildiği, çözeltileri ısıtmada, soğutucuya bağlanarak çeşitli deney düzeneklerinin hazırlanmasında kullanılan cam malzemedir. Cam balonlar iki veya üç ağızlı olarak da üretilebilirler. Cam balonlar da farklı hacimlerde üretilirler. Örneğin; 100 mL, 250 mL, 500 mL gibi.
  • Balon Joje, belirli derişimdeki çözeltilerin hazırlanmasında kullanılan cam malzemelerdir. Balon jojeler de farklı hacimlerde üretilirler. Örneğin; 25 mL, 50 mL, 100 mL, 250 mL, 500 mL ve 1000 mL hacimli balon jojeler vardır.
  • Büret, titrasyon işlemlerinde kullanılan ve üzerinde mililitre (mL) cinsinden bölmeler bulunan uzun cam tüplerdir. Büretlerin alt kısımlarında bir musluk vardır. Bu musluk sayesinde istenilen miktarda sıvının akışını sağlamak mümkündür. Büretler genellikle 25 mL veya 50 mL hacimli olarak üretilirler.
  • Ayırma Hunisi, farklı yoğunluklara sahip sıvıların birbirinden ayrılmasında kullanılan, huni şeklinde cam malzemelerdir. Ayırma hunilerinin alt kısımlarında bir musluk vardır. Bu musluk sayesinde yoğunluğu daha yüksek olan sıvının akışını sağlamak mümkündür. Ayırma hunileri de farklı hacimlerde üretilirler. Örneğin; 50 mL, 100 mL, 250 mL gibi.

Kimya laboratuvarlarında kullanılan temel malzemeler bunlarla sınırlı değildir. Bunların dışında deney tüpü, termometre, havan, kroze, spatül, huni, sacayağı, ispirto ocağı, saat camı gibi malzemeler de kullanılır. Kimya laboratuvarlarında çalışırken bu malzemelerin nasıl kullanılacağını ve nasıl temizleneceğini bilmek çok önemlidir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...