onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
88 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Protein, vücudun temel yapı taşlarından biridir ve birçok önemli işlevi vardır. Protein eksikliği, sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabilir. 

İşte protein yetersizliğinin neden olabileceği bazı sorunlar:

  • Büyüme yavaşlar hatta zamanla durabilir. Zihinsel gelişmede gerileme görülebilir.
  • Hastalık yapan mikroorganizmalara karşı vücudun direnci azalır (savunma sistemi zayıflar), kolay hastalanılır. Hastalık ağır seyreder, açılan yaralar geç iyileşir.
  • Kas zayıflığı, kas kütlesinde kayıp ve güçsüzlük oluşur.
  • Saç, cilt ve tırnak problemleri görülür. Saç dökülmesi, saç renginin solması, saç yapısının incelmesi, tırnakların yapısının bozulması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
  • Ödem oluşabilir. Şiş ve kabarık cilt ile birlikte kendini belli eden ödem, beslenme yetersizliği hastalığının klasik bir belirtisidir.
  • Gizli açlık hissi oluşabilir. Yeteri kadar protein alınmaması durumunda tam doyum hissine ulaşamazsınız. Bunun sonucunda vücut hızlıca yakacağı şekerli gıdalara yönlenir.

Bu sorunların önlenmesi için günlük protein ihtiyacınızı karşılayacak şekilde beslenmeniz gerekmektedir. Protein ihtiyacınız yaş, cinsiyet, kilo, aktivite düzeyi gibi faktörlere göre değişebilir. Genel olarak yetişkinler için günlük protein ihtiyacı kilogram başına 0.8 gram olarak kabul edilmektedir. Protein kaynakları olarak hayvansal ürünler (et, yumurta, süt, peynir vb.) ve bitkisel ürünler (baklagiller, kuruyemişler, tahıllar vb.) tercih edilebilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...