onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
85 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde tarafından 12 54 211

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Metal, yüksek elektrik ve ısı iletkenliği, kendine özgü parlaklığı olan, şekillendirmeye yatkın, katyon oluşturma eğilimi yüksek, oksijenle birleşerek çoğunlukla bazik oksitler veren elementlerdir. Metal, Latince metallum ve Yunanca metallon kelimelerinden gelir. Elementlerin %80’i metaldir ve periyodik cetvelde sol ve ortada yer alırlar. Bazı metaller yumuşak, işlenebilir ve tel ya da levha haline getirilebilir. Metal, doğada serbest bulunabilir ya da alet, makine ve yapıların yapımında kullanılabilir. Cıva, eriyik halde bulunan tek metaldir.

Metallerin özellikleri şunlardır:

  • Isıyı ve elektriği iyi iletirler: Metallerin atomlarının dış yörüngelerindeki elektronlar serbestçe hareket edebilir ve böylece elektrik akımına veya ısı enerjisine katkıda bulunabilirler.
  • Parlaktırlar: Metallerin yüzeyleri düzgün olduğunda ışığı yansıtır ve parlak bir görünüm verirler. Bu özellik metalin saflığına ve cilalanmasına bağlıdır.
  • Şekillendirilebilirler: Metallerin atomları arasındaki bağlar güçlü olmasına rağmen esnektir. Bu sayede metaller çekiçle dövülerek veya haddeleme gibi işlemlerle istenilen şekle sokulabilirler.
  • Katyon oluştururlar: Metallerin atomları elektron vererek pozitif yüklü iyonlar (katyonlar) oluştururlar. Bu sayede metaller diğer elementlerle bileşikler oluşturabilirler.
  • Bazik oksit verirler: Metaller oksijenle birleştiklerinde genellikle bazik özellik gösteren oksitler oluştururlar. Bazik oksitler suyla tepkimeye girerek bazlar meydana getirirler.

Metallerin kullanım alanları çok geniştir. 

Örneğin:

  • Demir: Demir, dünyada en çok bulunan minerallerden bir tanesi olmasının yanında yer kabuğunun da en baskın metalidir. Demir, çelik üretiminde, inşaat sektöründe, makine sanayisinde, otomotiv endüstrisinde kullanılır.
  • Alüminyum: Hafif ve yumuşak bir metal olan alüminyumun simgesi AI’dır. Alüminyum, uçak sanayisinde, ambalaj malzemelerinde, mutfak eşyalarında, elektrik kablolarında kullanılır.
  • Bakır: Elektrik iletkenliği çok yüksek olan ve yumuşak bir yapıya sahip olan bakırın simgesi Cu’dur. Bakır, elektrik tesisatlarında, tel üretiminde, bozuk para yapımında, müzik aletlerinde kullanılır.
  • Çinko: Sert ve kırılgan bir özelliğe sahip olan çinko, düşük kaynama sıcaklığa sahiptir ve simgesi Zn’dir. Çinko, galvanizleme işleminde, pil yapımında, alaşımlarda, boya sanayisinde kullanılır.
  • Magnezyum: Genellikle diğer maddelerle karıştırılarak kullanılan magnezyum, alaşım bir metaldir ve simgesi Mg’dir. Magnezyum, otomobil parçalarında, fotoğraf makinelerinde, havai fişeklerde, ilaçlarda kullanılır.

Metallerin elde edilmesi için genellikle ergitme, elektroliz, indirgeme gibi yöntemler kullanılır. Metallerin çoğu doğada nadiren element halinde bulunur. Çoğunlukla oksit, sülfür, karbonat gibi bileşikler halinde bulunurlar. Bu bileşiklerden metal elde etmek için yüksek sıcaklıkta ısıtma veya elektrik akımı uygulama gibi işlemler yapılır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...