onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Sayfa 144 Cevapları

Atatürk’ün çok partili siyasi sisteme âşık ve taraftar olmasının nedenleri neler olabilir?
Cevap:

Atatürk’ün çok partili siyasi sisteme âşık ve taraftar olmasının nedenlerinin şunlar olabileceğidir:

  • Atatürk, demokrasiye inanan ve saygı duyan bir liderdir. Çünkü demokrasi, halkın kendi kendini yönetmesi ve yöneticilerini seçmesi anlamına gelir. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken, halkın egemenliğini esas almış ve cumhuriyet rejimini benimsemiştir. Bu rejimde, çok partili siyasi sistem demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olarak görülmüştür
  • Atatürk, çağdaş ve uygar bir devlet kurmak isteyen bir vizyon sahibidir. Çünkü çağdaş ve uygar devletler, çok partili siyasi sistemle yönetilirler. Bu sistemde, farklı görüş ve çıkarlara sahip gruplar siyasete katılır ve ülkenin gelişimine katkıda bulunurlar. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni batılı devletlerin seviyesine çıkarmak için çok partili siyasi sistemden yana olmuştur
  • Atatürk, yenilikçi ve ilerici bir düşünceye sahip olan bir reformcudur. Çünkü yenilikçi ve ilerici düşünce, toplumun değişim ve gelişim ihtiyacını karşılar. Bu ihtiyacı karşılamak için de çok partili siyasi sistem gereklidir. Bu sistemde, yeni fikirler ortaya çıkar ve tartışılır. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni sürekli yenileyen ve geliştiren bir devlet yapmak için çok partili siyasi sistemi desteklemiştir

Sayfa 145 Cevapları

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurucuları hangi konularda Mustafa Kemal’den farklı düşünüyor olabilirler? Neden?
Cevap:

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurucuları, Mustafa Kemal’den özellikle şu konularda farklı düşünüyor olabilirler:

  • Cumhurbaşkanının partili olması: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, cumhurbaşkanının hem parti üyesi hem de parti başkanı olmasına karşı çıkmıştır. Bu durumu, cumhurbaşkanının tarafsızlığına ve meclisin denge unsuru olmasına zarar veren bir uygulama olarak görmüştür. Bu nedenle, cumhurbaşkanının partisiz ve tarafsız olmasını savunmuştur.
  • Saltanatın kaldırılması: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, saltanatın kaldırılmasına karşı değildir, ancak kaldırılma biçimine itiraz etmiştir. Saltanatın, meclisin kararıyla değil, halkın oylamasıyla kaldırılmasını istemiştir. Bu nedenle, saltanatın kaldırılmasını, halkın iradesine aykırı bir darbe olarak nitelendirmiştir.
  • Manda ve himaye reddi: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, manda ve himayenin reddedilmesini desteklemiştir, ancak bunun mutlak bir ilke olarak kabul edilmesine karşı çıkmıştır. Manda ve himayenin, Türkiye’nin ulusal çıkarlarına uygun olabileceği durumlarda değerlendirilebileceğini düşünmüştür. Bu nedenle, manda ve himayenin reddini, millî mücadeleyi zorlaştıran bir tutum olarak eleştirmiştir.

Özetle, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurucuları, Mustafa Kemal’den cumhurbaşkanının partili olması, saltanatın kaldırılması ve manda ve himaye reddi konularında farklı düşünüyor olabilirler. Bu farklılıkların nedenleri ise, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının daha liberal, demokratik ve merkeziyetçi bir siyaset anlayışına sahip olmasıdır.

Sayfa 146 Cevapları

Aşağıdaki cümlelerden doğru olduğunu düşündüklerinizin altındaki noktalı yere “Katılıyorum.”, yanlış olduğunu düşündüklerinizin altına ise “Katılmıyorum.” yazınız. Daha sonra da “Çünkü” kelimesiyle başlayan noktalı yerlere düşüncelerinizin gerekçelerini yazınız
Cevap:

• Demokrasi için tek bir siyasi partinin varlığı yeterlidir. Başka partilere gerek yoktur.

Katılmıyorum. Çünkü demokrasi için çok partili hayatın olması gerekir. Demokrasi seçim ile yönetilen bir yönetim şekli olduğu için siyasi partilerin varlığı önemlidir. 

• Tek partili bir meclisin etkili denetim görevi yapması imkânsızdır

Katılıyorum. Çünkü farklı görüşlerin oluşu demokrasiyi ayakta tutacak ve yönetim şeklinin ilerlemesini sağlayacaktır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...