onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
58 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 6 48 148
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını verilen boşluklara yazınız.

1- Yapay sınıflandırma günümüzde neden kullanılmamaktadır?
Cevap:

Yapay sınıflandırma, canlıların sadece dış görünüşlerine ve yaşadıkları ortama göre gruplandırılmasıdır. Bu tür sınıflandırma, canlıların evrimsel ilişkilerini ve akrabalık derecelerini yansıtmaz. Bu nedenle, yapay sınıflandırma günümüzde bilimsel olarak geçerli ve kullanışlı değildir. Yerine, doğal sınıflandırma adı verilen, canlıların genetik, morfolojik, fizyolojik ve davranışsal benzerliklerine dayanan bir sınıflandırma yöntemi kullanılmaktadır. Doğal sınıflandırma, canlıların ortak atalarından nasıl evrimleştiklerini ve birbirleriyle nasıl ilişkili olduklarını gösterir.

2- Yunusun ön yüzgeci ile balığın ön yüzgeci, hangi organ benzerliğine örnektir? Neden?
Cevap
:

Yunusun ön yüzgeci ile balığın ön yüzgeci, analog organ benzerliğine örnektir. Çünkü bu organlar, yüzeysel olarak birbirlerine benzerler ve aynı görevi (yüzme) yerine getirirler. Ancak, embriyonik kökenleri ve temel yapıları farklıdır. Yunusun ön yüzgeci, memeli bir hayvanın koluna benzer bir iskelet yapısına sahiptir. Balığın ön yüzgeci ise kemikli veya kıkırdaklı bir yapıdan oluşur. Bu organlar, evrimsel süreçte birbirine bağımlı olmadan gelişmiş ve aralarında evrimsel ilişkinin olmadığı organlardır. Analog organ benzerliği, yapay sınıflandırmada kullanılan bir özelliktir. Yapay sınıflandırma, canlıların sadece dış görünüşlerine ve yaşadıkları ortama göre gruplandırılmasıdır. Bu tür sınıflandırma, canlıların evrimsel ilişkilerini ve akrabalık derecelerini yansıtmaz

3- Algler ilk olarak bitkiler âlemine dâhil edilmiştir. Fakat şu an protista âleminde yer almaktadır. Sizce algler, neden ilk olarak bitkiler âleminde incelenmiş olabilir?
Cevap
:

Algler, ilk olarak bitkiler âleminde incelenmiş olabilir, çünkü fotosentez yapmalarını sağlayan kloroplastlara sahip olmaları ve selülozdan yapılmış hücre duvarlarının bulunması, bitkilerle ortak özellikler göstermelerine neden olmuşturAncak, alglerin bitkilerden farklı olarak çiçek, tohum, kök, gövde ve yaprak gibi organlara sahip olmamaları, gerçek anlamda bitki olmadıklarını gösterir. Algler, protista âleminde yer alan çok hücreli veya tek hücreli canlılardır. Protista âlemi, hayvanlar ve bitkiler arasında sınıflandırılamayan canlıları içerirAlglerin protista âleminde yer almasının nedeni, hayvanlar ve bitkilerden farklı olarak hem heterotrof (başka canlılardan beslenen) hem de ototrof (kendi besinini üreten) olabilmeleridir.

4- Türden âleme doğru gidildikçe neler değişir?
Cevap
:

Türden aleme doğru gidildikçe canlılar arasındaki ortak özelliklerin azaldığını şu örneklerle gösterebiliriz:

  • Türden cins basamağına doğru gidildiğinde, canlılar arasındaki üreme yeteneği azalır. Örneğin, aslan (Panthera leo) ve kaplan (Panthera tigris) aynı cinse ait olmalarına rağmen birbirleriyle üreyemezler.
  • Cinsden familya basamağına doğru gidildiğinde, canlılar arasındaki morfolojik benzerlik azalır. Örneğin, aslan ve kaplan aynı familyaya (Felidae) ait olmalarına rağmen farklı renk ve desenlere sahiptirler.
  • Familyadan takım basamağına doğru gidildiğinde, canlılar arasındaki davranışsal benzerlik azalır. Örneğin, aslan ve ayı aynı takıma (Carnivora) ait olmalarına rağmen farklı yaşam alanları ve beslenme alışkanlıkları vardır.
  • Takımdan sınıf basamağına doğru gidildikçe, canlılar arasındaki fizyolojik benzerlik azalır. Örneğin, aslan ve yarasa aynı sınıfa (Mammalia) ait olmalarına rağmen farklı vücut ısıları ve solunum sistemleri vardır.
  • Sınıftan şube basamağına doğru gidildikçe, canlılar arasındaki genetik benzerlik azalır. Örneğin, aslan ve timsah aynı şubeye (Vertebrata) ait olmalarına rağmen farklı DNA dizilerine sahiptirler.
  • Şubeden alem basamağına doğru gidildikçe, canlılar arasındaki protein benzerliği azalır. Örneğin, aslan ve mantar aynı aleme (Eukarya) ait olmalarına rağmen farklı protein yapılarına sahiptirler.

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri, verilen kelimelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız.

Cevap: analog organ – homolog organ – kromozom-kloroplast

1- Kökenleri farklı, görevleri aynı olan organlara analog organ denir.
2- Aynı kökenden gelen, görevleri aynı ya da farklı olan organlara homolog organ denir.
3- Canlıların kromozom sayısı doğal sınıflandırmada dikkate alınmaz.
4- Öglenanın bitkilere benzer yanı kloroplast taşıması ve fotosentez yapabilmesidir.

C. Doğru-yanlış sorularını cevaplayalım.

(Y) 1- Aynı sınıfta yer alan iki canlı aynı zamanda aynı takım içindedir.
(D) 2- İki farklı tür aynı şube içinde yer alabilir.
(D) 3- İkili adlandırmada tür adının ikincisi özel tanımlayıcı addır.
(D) 4- Neslini devam ettiremeyen canlılar tür olarak adlandırılmaz.
(Y) 5- Doğal sınıflandırmada sadece analog organ benzerliğine bakılır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...