onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
47 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 61 184
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Çevre kirliliği nedir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz:

  • Çevre kirliliği, çevrenin doğal olmayan bir şekilde insan eliyle doğallığının bozulmasıdır. Bu ekosistemi bozma eylemleri; kirlenme şeklinde tabir edilmektedir. Çevre; dünya üzerinde yaşamını sürdüren canlılarının hayatları boyunca ilişkilerini sürdürdüğü dış ortamdır. Diğer bir deyişle “ekosistem” olarak tanımlanabilir.
  • Çevre kirliliği, yeryüzünde yaşayan bütün canlıların sağlığını etkileyen, cansız ve çevredeki maddeler üstünde yapısal zararlar veren ve bazı nitelikleri bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa karışması olayıdır.
  • Çevre kirliliği, ekosistemlerde doğal dengeyi bozan ve insanlardan kaynaklanan ekolojik zararlardır.

Kirliliğe yol açan ana etmenler şunlardır:

  • Hava kirliliğine neden olan etmenler: Fosil yakıtların yanması, fabrika baca gazları, araç egzozları, orman yangınları, volkanik patlamalar, aerosoller gibi maddelerdir. Hava kirliliği insan sağlığına, bitki örtüsüne, asit yağmurlarına ve ozon tabakasına zarar verir.
  • Su kirliliğine neden olan etmenler: Sanayi atıkları, kanalizasyon suları, tarım ilaçları, gübreler, plastikler, petrol sızıntıları gibi maddelerdir. Su kirliliği sucul canlıların yaşamını tehdit eder, su kaynaklarının kullanılabilirliğini azaltır ve insan sağlığına zarar verir.
  • Toprak kirliliğine neden olan etmenler: Katı atıklar, kimyasal gübreler, pestisitler, radyoaktif maddeler, ağır metaller gibi maddelerdir. Toprak kirliliği toprağın verimliliğini düşürür, bitki büyümesini engeller ve toprakta yaşayan canlılara zarar verir.
  • Gürültü kirliliğine neden olan etmenler: Trafik sesleri, sanayi makinaları, uçaklar, müzik sistemleri gibi ses kaynaklarıdır. Gürültü kirliliği insanların işitme duyusunu bozar, stres ve uyku bozukluğu gibi psikolojik sorunlara yol açar.
  • Radyoaktif kirliliğine neden olan etmenler: Nükleer santraller, nükleer silahlar, radyoaktif madde artıkları gibi kaynaklardır. Radyoaktif kirlilik canlıların hücre yapısını bozar, kanser ve mutasyon gibi hastalıklara neden olur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...