onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
140 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 12 54 212

Tek hücreli canlılar, tek bir hücreden oluşan canlılardır. Tek hücreli canlılar, prokaryot veya ökaryot olabilirler. Tek hücreli canlılar, kaplıcalardan donmuş tundraya kadar hemen hemen tüm habitatlarda bulunurlar. Tek hücreli canlılar, hücre bölünmesi veya birçok tek hücrenin toplanması gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkmıştır .

Tek hücreli canlılar nasıl oluşur sorusunun cevabı, canlıların evrimsel tarihine bağlıdır . Tek hücreli canlıların ortaya çıkışı, yaklaşık 3,8 milyar yıl önce başlamıştır . Tek hücreli canlıların oluşumunda, bazı genetik ve çevresel faktörler etkili olmuştur . Örneğin, oksijen seviyesinin artması, endosimbiyoz yoluyla organellerin kazanılması, genetik mutasyonlar ve rekombinasyonlar gibi olaylar tek hücreliliğin evrimini tetiklemiştir .

Tek hücreli canlıların örnekleri şunlardır:

  • Prokaryotlar: Gerçek bir çekirdeği olmayan tek hücreli canlılardır. Bakteriler, arkebakteriler ve mavi-yeşil algler prokaryotların örnekleridir.
  • Ökaryotlar: Zara bağlı bir çekirdeğe sahip olan tek hücreli canlılardır. Protozoalar, protistalar ve tek hücreli mantarlar ökaryotların örnekleridir.

Tek hücreli canlılar nasıl ürer sorusunun cevabı, canlıların eşeyli veya eşeysiz üreme yöntemlerini kullanmalarına bağlıdır. Tek hücreli canlılarda üreme şu şekillerde gerçekleşebilir:

  • Eşeysiz üreme: Tek bir ebeveyn hücreden yeni bireylerin oluşmasıdır. Amitoz, fisyon, tomurcuklanma ve sporlaşma gibi yöntemlerle gerçekleşir. Bakteriler, amip, paramecium ve terliksi hayvan gibi canlılar eşeysiz ürer.
  • Eşeyli üreme: İki ebeveyn hücresinin genetik materyallerini birleştirerek yeni bireylerin oluşmasıdır. Konjugasyon, gametogami ve zigogami gibi yöntemlerle gerçekleşir. Öglena, sıtma plazmodyumu ve bazı mantarlar gibi canlılar eşeyli ürer.
  • Parthenogenez: Eşeyli üreme ile oluşan yumurtaların döllenmeden gelişerek yeni bireyler oluşturmasıdır. Arılar, karınca larvaları, bazı böcekler ve sürüngenler gibi canlılar parthenogenez özelliği gösterir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...