onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
130 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 12 54 212

Kılcal damarlarda kan basıncının düşük olmasının nedeni, kılcal damarların atardamarlardan çoğalarak meydana gelmesi ve çok ince duvarlı olmasıdır. Bu sayede kan basıncı kılcal damarlara ulaştığında atardamarlara göre çok daha azalmış olur. Ayrıca kılcal damarların toplardamar ucuna gidildikçe kaybedilen sıvının etkisiyle kan basıncı daha da azalır. Kılcal damarlarda kan basıncının düşük olması, dokulara zarar vermeden madde alışverişini sağlamak için önemlidir.

Kılcal Damarlarda Kan Basıncı

Kılcal damarlarda kan basıncı, kanın damar duvarına uyguladığı kuvvettir. Kan basıncı, kılcal damarların atardamar ucunda en yüksek seviyedir (yaklaşık 32 mmHg). Bu kan basıncı, kanın içindeki küçük moleküllerin (su, O2, glikoz gibi) damardan doku sıvısına difüzyon ile geçmelerini sağlar. Kılcal damarlarda ayrıca plazma proteinleri gibi büyük moleküller de bulunur. Bu moleküller hücre zarından geçemedikleri için kılcal damarın her noktasında sabit olan bir ozmotik basınç yaratır (yaklaşık 22 mmHg). Bu ozmotik basınç, doku sıvısının içindeki maddelerin emme kuvveti ile kana geçmesini sağlar. Kan basıncı ile ozmotik basınç farkından dolayı kılcal damarın atardamar ucunda madde geçişi, damardan doku sıvısına doğru gerçekleşir.

Toplardamar ucuna gidildikçe kaybedilen sıvının etkisi ile kan basıncı azalır; önce ozmotik basınç ile aynı seviyeye gelir ve toplardamar ucuna gidildikçe ozmotik basıncın altına (yaklaşık 15 mmHg) düşer. Bu durumda ise ozmotik basıncın etkisiyle doku sıvısından kılcal damarlara madde (su, CO2, üre gibi) geçişi olur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...