onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
92 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 56 181

Lenf sıvısı, lenf sisteminin bir parçası olan ve vücuttaki dokulardan alınan sıvıdır. Lenf sıvısı, kan plazması ve lenf proteinlerinden oluşur. Lenf sıvısı, renksiz veya hafif sarı renkte olabilir. Lenf sıvısının içinde akyuvarlar, besin maddeleri, oksijen, hormonlar, antikorlar ve atık maddeler bulunur.

Lenf sıvısının özellikleri şunlardır:

  • Lenf sıvısı, kılcal damarlardan dışarıya sızan ve daha sonra yeniden emilmeyen kan hücrelerinin, kan proteinlerinin hem su hem de suda çözünmüş olan besinler ile bağırsaklardan emilimi olan yağları içerir.
  • Lenf sıvısı, vücutta yaklaşık 2-4 litre arasında bulunur. Lenf sıvısının akış hızı ise, yaklaşık olarak saniyede 4 milimetre civarındadır.
  • Lenf sıvısı, lenf damarları içerisinde dolaşır. Lenf damarları, lenf kılcalları, lenf düğümleri ve lenf kanallarından oluşur. Lenf düğümleri, lenf sıvısını süzer ve bağışıklık hücrelerini üretir veya salgılar. Lenf kanalları ise, lenf sıvısını toplardamarlara geri taşır.
  • Lenf sıvısı, vücutta bulunan sıvı seviyelerini korumaya yardımcı olur. Dokulardan ve hücrelerden akmakta olan sıvıları toplayan lenf sistemi bu sıvıları kan dolaşımında geri döndürerek yeniden vücutta dolaşmasını sağlar.
  • Lenf sıvısı, sindirim sisteminde yer alan yağları emmeye yarar. Bağırsaklardan yağ ve protein içeren sıvıları barındıran lenf, bu sıvıları kan dolaşımına geri taşır.
  • Lenf sıvısı, vücudu yabancı ve zararlı maddelere karşı korumaya katkıda bulunur. Vücuda giren mikropları, bakterileri, mantarları, parazitleri ve virüsleri önce tespit edip izleyen lenf sistemi, daha sonra bu maddeleri yok eden veya etkisiz hale getiren bazı bağışıklık hücrelerini üretir veya serbest bırakır.
  • Lenf sıvısı, anormal olan hücreleri ve atık ürünleri lenflerden uzaklaştırır. Ölen, hasar gören veya kanserli hücreleri tanıyarak yok etmek veya temizlemek için lenfositler görev yapar. Ayrıca dokularda biriken atık maddeler de lenfler aracılığıyla boşaltım sistemine gönderilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...