onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
61 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 31 113

Kabızlık ve ishal, bağırsak hareketlerinin normalden farklı olması durumlarıdır. Kabızlık ve ishal, şu şekilde tanımlanabilir:

  • Kabızlıksert dışkının geçmesizorlama ve ağrı ve / veya bir hafta içinde 3’ten az bağırsak hareketi ile karakterize bir durumdur.
  • İshal24 saat içinde ve / veya bir gün içinde 3’ten fazla bağırsak hareketinde 200 ml / 200 g dışkı, genellikle gevşek ve sulu dışkı olarak tanımlanan bir durumdur.

Kabızlık ve ishal, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kabızlık ve ishalin nedenleri şunlardır:

  • Kabızlığın nedenleri arasında yeterli su veya lif alınmamasıçok miktarda süt ürünü tüketimiaktif olmamaktuvalet yapma dürtüsüne direnmekstresmüshil veya laksatif kullanımıbazı ilaçlar (güçlü ağrı kesiciler, antidepresanlar, demir hapları, antiasitler vb.), yeme bozukluklarıirritabl barsak sendromugebeliksinir ve kas sorunlarıkolon kanseritiroid hastalıkları gibi tıbbi sorunlar sayılabilir.
  • İshalin nedenleri arasında ise besinlerden bulaşan bakteri veya virüs enfeksiyonlarıalerji veya intolerans (laktoz, gluten, fruktoz vb.), bazı ilaçlar (antibiyotikler, antiasitler, antihipertansifler vb.), alkol veya kafein tüketimistresirritabl barsak sendromuülseratif kolitCrohn hastalığı veya çölyak hastalığı gibi tıbbi sorunlar sayılabilir.

Kabızlık ve ishal, farklı belirtilerle kendini gösterir. Kabızlık ve ishalin belirtileri şunlardır:

  • Kabızlığın belirtileri arasında kilo kaybıyağ ve kas kütlesi kaybıiçi boş yanaklar ve çökük gözlerşişmiş bir midekuru saç ve ciltgecikmiş yara iyileşmesitükenmişlikkonsantrasyon zorluğusinirlilikdepresyon ve anksiyete, üşüme, kabızlık, unutkanlık ve kafa karışıklığı, sık hasta olma, adet düzensizliği, boy kısalığı veya zayıflık (çocuklarda), ödem oluşumu sayılabilir.
  • İshalin belirtileri arasında ise karın ağrısı veya kramp, sulu dışkı, dışkıda kan veya mukus, tuvalete çıkma dürtüsünde sıklık, kusma, ateş, şişkinlik, idrar kaçırma, baş ağrısı sayılabilir.

Kabızlık ve ishalin önlenmesi ve tedavisi için şu adımlar atılabilir:

  • Kabızlığı önlemek ve tedavi etmek için bol su içmek, lifli gıdalar tüketmek (sebze, meyve, tam tahıl, baklagil vb.), fiziksel aktivite yapmak, tuvalet yapma dürtüsüne direnmekten kaçınmak, stresi azaltmak, müshil veya laksatif kullanımını sınırlamak, ilaçların yan etkilerini doktora danışmak, altta yatan tıbbi sorunları tedavi ettirmek gerekir.
  • İshali önlemek ve tedavi etmek için besinlerin temizliğine dikkat etmek, alerji veya intolerans olduğu durumlarda tetikleyici gıdalardan uzak durmak, alkol veya kafein tüketimini azaltmak, stresi azaltmak, ilaçların yan etkilerini doktora danışmak, altta yatan tıbbi sorunları tedavi ettirmek gerekir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...