onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
136 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 8 37 155

Bitkilerde çift döllenme, kapalı tohumlu bitkilerde görülen bir döllenme şeklidir. Çift döllenmede, polen tanesinin içindeki iki erkek gamet hücresi, embriyo kesesinin içindeki iki farklı hücreyle birleşir. Bu olaylar şöyle gerçekleşir:

  • Tozlaşma ile polen tanesi dişi organın tepeciğine ulaşır. Polen tanesi, tepeciğin nemini emer ve çimlenerek polen tüpünü meydana getirir.
  • Polen tüpü, dişicik borusunun içinde embriyo kesesine doğru uzar. Polen tüpünün ucunda bulunan generatif hücre, mitoz bölünme geçirerek haploit (n) iki sperm hücresi oluşturur.
  • Polen tüpünün ucu, tohum taslağının mikropil denilen açıklığına ulaştığında erir ve tüpteki iki sperm hücresi embriyo kesesine girer.
  • Spermlerden biri, embriyo kesesindeki yumurta hücresiyle birleşerek zigotu (2n) oluşturur. Bu olaya birincil döllenme denir. Zigot, mitoz bölünmelerle bitki embriyosunu (2n) meydana getirir.
  • Diğer sperm ise, embriyo kesesinin merkezinde yer alan iki polar çekirdek (n+n) ile birleşerek triploit (3n) endosperm çekirdeğini oluşturur. Bu olaya ikincil döllenme denir. Endosperm, tohumda embriyo için depolanmış besin kaynağıdır.

Çift döllenme sonucunda, tohum taslağı tohuma, yumurtalık ise meyveye dönüşür. Çift döllenme sayesinde, bitkilerde hem diploit hem de triploit dokular oluşur. Bu da bitkilerin genetik çeşitliliğini ve adaptasyon yeteneğini arttırır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...