onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
63 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 6 47 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 57 181

Kromozomlar, canlılarda genetik bilgiyi taşıyan ve hücre çekirdeğinde bulunan ipliksi yapılar olarak tanımlanabilir. Kromozomlar, DNA ve proteinlerden oluşur ve gen adı verilen kalıtsal birimleri içerir. Genler, canlıların fiziksel ve biyolojik özelliklerini belirleyen talimatlar olarak işlev görür.

Kromozom sayısı, canlı türlerine göre değişir. Örneğin, domateste 24, muzda 22, köpekte 78, atda 64 kromozom vardır. İnsanlarda ise tipik olarak 46 kromozom bulunur. Bu kromozomlar 23 çift halinde dizilir ve her çiftin bir üyesi anneden, diğer üyesi babadan gelir.

23 çift kromozomun ilk 22 tanesi otozom olarak adlandırılır ve vücudun yapısını ve işlevini etkileyen genleri taşır. Son çift ise cinsiyet kromozomu olarak adlandırılır ve kişinin cinsiyetini belirler. Cinsiyet kromozomları X ve Y harfleriyle sembolize edilir. Kadınlarda iki X kromozomu (XX), erkeklerde ise bir X ve bir Y kromozomu (XY) bulunur.

Kromozom sayısı, bazen normalden fazla veya eksik olabilir. Bu durum, kromozomal anormallik olarak adlandırılır ve genetik hastalıklara veya gelişimsel bozukluklara neden olabilir. Örneğin, Down sendromu, 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması sonucu ortaya çıkar. Turner sendromu ise kadınlarda sadece bir X kromozomu bulunması sonucu ortaya çıkar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...