onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
116 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 6 48 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 57 181

Kimyasal tepkimeler, iki veya daha fazla maddenin birbiriyle etkileşerek yeni maddeler oluşturması olayıdır. Kimyasal tepkimelerin bazı genel özellikleri şunlardır:

  • Kimyasal tepkimelerde, maddelerin kimyasal özellikleri değişir, ancak atomların türü ve sayısı korunur. Kimyasal tepkimeye giren maddelerin toplam kütlesi ile tepkime sonucu oluşan maddelerin toplam kütleleri eşittir. Buna kütlenin korunumu kanunu denir.
  • Kimyasal tepkimeler, bir denklemle gösterilebilir. Denklemde, tepkimeye giren maddelere tepkiyen veya reaktan, tepkime sonucu oluşan maddelere ise ürün denir. Tepkimeye girenler ve ürünler arasına bir ok konulur. Tepkimeye giren ve çıkan atomların sayılarının eşit olması için denklemin iki tarafına katsayılar konulabilir.
  • Kimyasal tepkimeler, farklı türlere ayrılabilir. Örneğin, sentetik tepkimeler, iki veya daha fazla basit maddenin birleşerek daha karmaşık bir madde oluşturmasıdır. Analitik tepkimeler, karmaşık bir maddenin basit maddelere ayrılmasıdır. Değiştirme tepkimeleri, iki veya daha fazla maddenin aralarında atom veya grup değiştirmesidirYanma tepkimeleri, bir maddenin oksijenle reaksiyona girerek ısı ve ışık açığa çıkarmasıdır.
  • Bazı kimyasal tepkimeler sadece bir yönde, tepkiyenler tükenene kadar devam eder. Bu tepkimelere tersinmez tepkimeler denir. Diğerleri ise tersinir diye adlandırılır. Tersinir tepkimeler hem ileri hem geri yönde ilerleyebilirler. Tersinir tepkimelerde tepkiyenler ürüne dönüşürler ancak, aynı zamanda ürünlerin tepkimeye giren maddelere dönüşmesi de mümkündür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...