onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
90 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 6 48 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 57 181

Anaerobik solunum yapan organizmalar, oksijenin bulunmadığı veya az bulunduğu ortamlarda yaşayabilen mikroorganizmalardır. Anaerobik solunum yapan organizmalar, enerjilerini organik veya inorganik bileşiklerin oksitlenmesinden sağlarlar, bu sırada açığa çıkan elektronlar en son basamakta oksijen dışındaki bir elektron alıcısına, genelde inorganik bir bileşiğe (nitrat, sülfat, karbondioksit gibi) verilir. Anaerobik solunum yapan organizmaların bazı örnekleri şunlardır:

  • Bazı bakteriler: Örneğin, Clostridium botulinum, botulizm hastalığına neden olan ve konserve gıdalarda bulunabilen bir bakteridir. Bu bakteri, sülfatları elektron alıcısı olarak kullanarak anaerobik solunum yapar. Başka bir örnek ise, Escherichia coli, insan bağırsaklarında bulunan ve bazen enfeksiyona neden olan bir bakteridir. Bu bakteri, nitratları elektron alıcısı olarak kullanarak anaerobik solunum yapabilir.
  • Bazı mayalar: Örneğin, Saccharomyces cerevisiae, ekmek, bira ve şarap yapımında kullanılan bir mayadır. Bu maya, piruvatı elektron alıcısı olarak kullanarak anaerobik solunum yapar. Bu süreçte etanol ve karbondioksit üretilir.
  • Bazı parazitler: Örneğin, Giardia lamblia, insanlarda ve hayvanlarda bağırsak enfeksiyonuna neden olan bir parazittir. Bu parazit, karbondioksiti elektron alıcısı olarak kullanarak anaerobik solunum yapar. Bu süreçte asetat ve hidrojen üretilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...