onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
107 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 8 39 163
tarafından düzenlendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Dünya, Güneş etrafında elips şeklindeki bir yörüngede hareket eder. Bu yörünge, Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığını yıl boyunca değiştirir. Dünya’nın Güneş’e en yakın olduğu zaman 3 Ocak’tır. Bu konuma günberi ya da perihel denir. Dünya’nın Güneş’e en uzak olduğu zaman ise 4 Temmuz’dur. Bu konuma günöte ya da afel denir.

Dünya, yörüngedeki bir tam dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar. Bu süreye bir yıl adı verilir. 6 saatlik süreler dört yılda bir gün oluşturduğundan, bu gün şubat ayına eklenir. Buna artık yıl denir.

Dünya’nın ekseni, yörünge düzlemine 23° 27’ eğiktir. Bu eğiklik, Dünya’nın Güneş etrafında dönerken çeşitli olgulara neden olur. 

Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Mevsimler oluşur. Eksen eğikliği nedeniyle, yıl boyunca Güneş ışınlarının düştüğü açı değişir. Bu da sıcaklık farklılıklarına yol açar.
  • Gece ve gündüz süreleri değişir. Eksen eğikliği nedeniyle, yıl boyunca aydınlanma çemberi kutup noktaları ile kutup daireleri arasında yer değiştirir. Bu da gece ve gündüz sürelerinin farklı olmasına sebep olur.
  • Aynı anda her iki yarım kürede farklı mevsimler yaşanır. Eksen eğikliği nedeniyle, Kuzey Yarım Küre ile Güney Yarım Küre arasında sıcaklık farklılıkları oluşur. Bu da aynı anda her iki yarım kürede farklı mevsimlerin yaşanmasına neden olur.
  • Güneş ışınları yalnızca tropikal kuşağa dik düşer. Eksen eğikliği nedeniyle, Güneş ışınlarının dik düştüğü enlem kuşağı yıl boyunca değişir. Bu kuşak tropikal kuşak olarak adlandırılır.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...