onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
137 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 9 105 443

Şekilsel bölgeler, sahip oldukları doğal ve beşerî özellikleri ile dünyanın diğer alanlarından ayrılan bölgelerdir. Her bir bölge kendisine has bir özellik gösterir. Şekilsel bölgeler, tek bir unsurun türdeşliğine (homojenliğine) bağlı olarak oluşturulur. Belirlenen bu kriter doğal ya da beşerî bir unsur veya özellik olabilir.

Şekilsel bölgeler, bölge oluşturmada belirlenen kritere göre iki türe ayrılır:

  • Doğal şekilsel bölgeler: İklim, yer şekilleri, bitki örtüsü, toprak, su gibi belirli bir doğal unsura göre belirlenmiş bölgelerdir. Örneğin, Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi, dağ iklimi gibi iklim bölgelerinin sınırları doğal şekilsel bölgelerdir.
  • Beşerî şekilsel bölgeler: Tarım, sanayi, turizm, yerleşme, nüfus, din, dil gibi beşerî unsur ve faaliyetlere göre belirlenmiş bölgelerdir. Örneğin, tarım bölgeleri, sanayi bölgeleri, turizm bölgeleri gibi ekonomik bölgelerin sınırları beşerî şekilsel bölgelerdir.

Şekilsel bölgelerin herhangi bir merkezi yoktur. Oluşturulduğu kritere uygun olarak bölge içerisindeki her yer aynı özelliğe sahiptir. Ancak bu alanlar belli özellikleri ile diğer bölgelerden farklılaşır.

Şekilsel bölgelerin önemi ise coğrafyada bölgesel çalışmaların yapılmasını sağlamasıdır. Bölgesel çalışmalar karmaşık ilişkileri basitleştirme aracı olarak eğitsel, planlama ve karar verme açısından değer taşır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...