onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
71 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Metallerin, çevresi ile yaptığı elektrokimyasal tepkimeler sonucu metalik özelliklerini kaybetmesine korozyon adı verilir. Korozyon, metal malzemelere zaman içerisinde en çok hasar veren olaylardan birisidir. Korozyon sebebiyle, yaptığımız köprüler ve binalar çökebilmekte, boru hatlarımız hasar görebilmektedir. Korozyonun oluşması için metal yüzeyinde bir anot, bir katot ve bir elektrolit bulunması gerekir. Anot, metalin oksitlenerek iyon haline geçtiği ve elektron bıraktığı bölgedir. Katot ise metalin elektron alarak indirgendiği bölgedir. Elektrolit ise iyonların taşındığı ortamdır. Korozyonun önlenmesi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Katodik Koruma: Metal yüzeyine daha aktif bir metal bağlanarak anot olması sağlanır. Böylece metal yüzeyi katot haline gelir ve korozyona uğramaz.
  • Anodik Koruma: Metal yüzeyine daha asil bir metal bağlanarak katot olması sağlanır. Böylece metal yüzeyi anot haline gelir ve pasifleşerek korozyona karşı korunur.
  • Kaplama: Metal yüzeyinin korozyona karşı dayanıklı bir madde ile kaplanmasıdır. Örneğin demirin çinko ile kaplanmasına galvanizleme denir.
  • Boyama: Metal yüzeyinin boya ile kaplanarak elektrolitten izole edilmesidir.
  • Alaşımlama: Metallerin saf olmayan hallerinin korozyona daha dayanıklı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle metallerin başka metallerle karıştırılmasıyla elde edilen alaşımlar kullanılabilir.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...