onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
92 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 8 39 163

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocukların temel haklarını tanımlayan ve koruyan bir uluslararası belgedir. Bu sözleşme, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş ve 1990 yılında yürürlüğe girmiştir. Türkiye de dahil olmak üzere 196 ülke bu sözleşmeye taraf olmuştur.

Sözleşme, 54 maddeden oluşmaktadır. Bu maddeler, çocukların yaşama, sağlık, eğitim, aile, kimlik, ifade özgürlüğü, din özgürlüğü, korunma, katılım gibi pek çok haklarını kapsamaktadır. Sözleşme, çocukların yararını gözetmek ve onları her türlü ayrımcılık ve istismardan korumak amacıyla hazırlanmıştır.

Sözleşme’ye yeni maddeler ekleme yetkim olsaydı, şu maddeleri eklemeyi düşünürdüm:

  • Çocukların dijital hakları: Çocukların İnternet erişimi, dijital okuryazarlık, dijital güvenlik ve dijital vatandaşlık gibi haklara sahip olması ve bu hakların korunması için gerekli önlemlerin alınması.
  • Çocukların çevre hakları: Çocukların temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama, çevre sorunlarına karşı bilinçlenme ve katkıda bulunma haklarına sahip olması ve bu hakların korunması için gerekli önlemlerin alınması.
  • Çocukların kültürel hakları: Çocukların kendi kültürlerini tanıma, yaşama ve geliştirme, diğer kültürleri öğrenme ve saygı duyma haklarına sahip olması ve bu hakların korunması için gerekli önlemlerin alınması.

Bu maddeleri eklemeyi düşünmemin nedeni, çocukların günümüzde karşılaştıkları veya karşılaşabilecekleri bazı sorunlara dikkat çekmek ve onlara daha iyi bir gelecek sağlamak istememdir. Bu maddelerin sözleşmeye dahil edilmesi halinde, çocukların daha bilgili, becerili, güvenli ve mutlu olacağını düşünüyorum.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...