onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
272 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 6 48 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Haçlı Seferleri, Avrupa’ya siyasi, sosyal ve ekonomik açılardan pek çok etki bırakmıştır. Bazı etkiler şunlardır:

  • Siyasi etkiler: Haçlı Seferleri sonucunda Avrupa ve Ortadoğu’da birçok devlet ve yönetim birimi kurulmuş, yıkılmış ve el değiştirmiştir. Abbasi Halifeliği yıllardır sürdürdüğü siyasal gücünü kaybetmiştir, ancak dini gücünü elinde tutmayı başarabilmiştir. Türklerin ve Doğu kültürünün Avrupa’ya ulaşması ve Batı’ya varmak için düzenlenen akınlar yavaşlamış ve gecikmiştir. Anadolu topraklarında Türklerin hakimiyeti kesinleşmiş ve bunun sonucu olarak Bizans İmparatorluğu Anadolu’daki bazı haklarından ve topraklarından feragat etmek durumda kalmıştır. Küçük derebeylikler güçlerini kaybederek yerini büyük merkezi krallıklara bırakmıştır. Merkezi krallıkların güçlenmesi ülkeler arasında rekabetin artmasına ve daha sonrasında yaşanacak coğrafi keşiflerin yapılmasına ön ayak olmuştur. Türk akınları karşısında zor durumda kalan Bizans İmparatorluğu’nun Haçlıların desteği ile ömrü uzamıştır. Ancak Bizans İmparatorluğu’nun güçsüzleşmesi ve yıkılması da Haçlı Seferleri’nin sonucunda yaşanmıştır.

  • Sosyal etkiler: Coğrafi hareketliliklerin yarattığı ortam ile beraber gelişen ticaret halkın sınıfının ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesine yol açmıştır. Haçlı Seferleri sırasında farklı kültürlerle karşılaşan Avrupalılar, Doğu’nun bilim, sanat, edebiyat, felsefe, din gibi alanlardaki zenginliğinden etkilenmiş ve bu alanlarda yeni arayışlara girmişlerdir. Haçlı Seferleri aynı zamanda Hristiyanlık içinde mezhep çatışmalarını da tetiklemiş ve Katolik ile Ortodoks kiliseleri arasındaki ayrılığı derinleştirmiştir. Haçlı Seferleri’ne katılan askerler, döndüklerinde Avrupa’da yaşanan sefalet, baskı ve adaletsizlik karşısında hoşnutsuzluk duymuş ve bu durum ileride yaşanacak sosyal devrimlere zemin hazırlamıştır.

  • Ekonomik etkiler: Doğu ile Batı medeniyetleri arasında ticaret gelişim göstermiştir. Uzakdoğu’da icat edilen pusula, kağıt, barut ve matbaa benzeri teknolojik ürünlerin kullanımı artmış ve kullanıldığı bölge oldukça genişlemiştir. Batı’da ticaretle uğraşan burjuva sınıfı önem kazandı. Akdeniz, ticari önemini yitirmiş, Atlas okyanusundaki limanlar önem kazandı. Doğuda yeni keşfedilen yerlerden Avrupa’ya bol miktarda altın, gümüş gibi değerli eşyalar gelmiştir. Avrupa zenginleşmiş ve soyluların nüfuzları azalmıştır. Akdeniz’de Haçlıların seferlerine başlangıç noktası olarak seçtikleri Marsilya, Cenova ve Venedik limanlarının önemi artmıştır. Özellikle Venedikliler Akdeniz çevresinde yaşanan bu hareketlilikten oldukça büyük kazançlar elde edip önemli bir krallık olmuştur. Doğu coğrafyasında var olan ve yetiştirilen birçok ürün Haçlılar tarafından Avrupa’ya götürülüp yetiştirilmiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...