onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
91 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Osmanlı şehir ve mahallelerindeki sosyal ve günlük hayat hakkında edindiğim bilgilere göre, günümüz şehir ve mahallelerindeki sosyal ve günlük yaşamla aralarında şu benzerlikleri ve farklılıkları görebilirim:

  • Benzerlikler:

    • Hem Osmanlı hem de günümüz şehirleri, çeşitli etnik, dini ve kültürel grupların bir arada yaşadığı kozmopolit yerleşim yerleridir.
    • Hem Osmanlı hem de günümüz şehirleri, ticaret, sanat, eğitim, sağlık, ulaşım gibi çeşitli hizmetlerin sunulduğu ekonomik ve kültürel merkezlerdir.
    • Hem Osmanlı hem de günümüz mahalleleri, bireylerin ailelerinden sonra gelen ilk topluluklarıdır. Mahalle sakinleri arasında komşuluk ilişkileri, dayanışma, yardımlaşma ve sosyal etkinlikler önemlidir.
  • Farklılıklar:

    • Osmanlı şehirleri, devletin merkezi otoritesine bağlı olarak idare edilirken, günümüz şehirleri yerel yönetimlere sahiptir. Osmanlı şehirlerinin idaresinden kadı ve naibler sorumluyken, günümüz şehirlerinin idaresinden belediye başkanları ve meclis üyeleri sorumludur.
    • Osmanlı şehirleri, İslami esaslara uygun bir mimari tarzı benimserken, günümüz şehirleri daha çok Batılı etkileri yansıtan bir mimari tarzı benimsemiştir. Osmanlı şehirlerinde cami, medrese, darüşşifa, hamam, kervansaray gibi hayrat yapılarının sayısı fazlayken, günümüz şehirlerinde alışveriş merkezi, otel, hastane, okul gibi modern yapıların sayısı fazladır.
    • Osmanlı mahalleleri, avarız vakfı ve avarız sandığı gibi mahalleli tarafından kurulan ve yönetilen kurumlarla sosyal güvenlik sağlarken, günümüz mahalleleri devletin sağladığı sosyal güvenlik hizmetlerine bağımlıdır. Osmanlı mahallelerinde fakirlere, hastalara, cenazelere vakıf gelirleriyle yardım edilirken, günümüz mahallelerinde bu tür yardımlar devletin vergi gelirleriyle yapılır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...