onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
82 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Meddah, geleneksel Türk tiyatrosunda, hikayeler anlatarak ve karakterleri taklit ederek halkı eğlendiren sanatçılara verilen isimdir. Meddahın kökeni Arapça “medh” kelimesine dayanır ve “öven, çok metheden” anlamına gelir. Meddahlık, tek kişilik bir gösteri sunan ve hikayeleri canlandıran bir sanat formudur. Meddahlar, hikayelerini anlatırken çeşitli ses taklitleri yapar ve genellikle bir mendil ve değnek kullanarak performanslarını zenginleştirirler.

Meddahlığın tarihi, kayıtlara göre 15. yüzyıla kadar uzanmaktadır. İslam öncesi Türklerin destanlarını anlatan ozanlardan türemiş ve zamanla kendine özgü bir tarz geliştirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde özellikle popüler olan meddahlık, halkın günlük yaşamından esinlenerek hikayeler anlatmıştır.

Tarihimizdeki bazı ünlü meddahlar arasında Hacı Dasi, Harman Danası, Nakkaş Hasan ve Çokyedi Reis gibi isimler bulunmaktadır. Yakın tarihimizde ise Münir Özkul, Erol Günaydın, Yılmaz Gruda, Metin Akpınar ve Gazanfer Özcan gibi sanatçılar meddahlık geleneğini sürdüren isimler arasında yer almaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...