onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
13 kez görüntülendi
Fen ve Teknoloji kategorisinde tarafından 12 54 211

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Kan grupları arasında kan alışverişi, alyuvarlarda bulunan antijenler ve plazmada bulunan antikorlar arasındaki uyuma göre yapılır. Antijenler, kan grubunu belirleyen protein yapıdaki moleküllerdir. Antikorlar ise antijenlere karşı oluşturulan savunma proteinleridir. Kan alışverişinde, vericinin antijeni ile alıcının antikoru aynı olmamalıdır. Aksi takdirde, kan hücreleri birbirine yapışarak çökelme (aglütinasyon) oluşturur. Bu da damarlarda tıkanıklığa ve ölüme neden olabilir.

Kan grupları, A, B, AB ve 0 (sıfır) olmak üzere dört ana gruba ayrılır. Ayrıca, Rh faktörü adı verilen bir başka özellik de kan grubunu etkiler. Rh faktörü, alyuvarlarda bulunan bir proteindir. Bu proteini taşıyanlara Rh (+), taşımayanlara Rh (-) denir. Rh (+) bireyler, Rh (+) veya Rh (-) kan alabilirler. Rh (-) bireyler ise sadece Rh (-) kan alabilirler.

Kan grupları arasındaki kan alışverişi tablosu aşağıdaki gibidir:

Kan Grubu

Verici Olabileceği Kan Grupları

Alıcı Olabileceği Kan Grupları

A Rh (+)

A Rh (+), AB Rh (+)

A Rh (+), A Rh (-), 0 Rh (+), 0 Rh (-)

A Rh (-)

A Rh (+), A Rh (-), AB Rh (+), AB Rh (-)

A Rh (-), 0 Rh (-)

B Rh (+)

B Rh (+), AB Rh (+)

B Rh (+), B Rh (-), 0 Rh (+), 0 Rh (-)

B Rh (-)

B Rh (+), B Rh (-), AB Rh (+), AB Rh (-)

B Rh (-), 0 Rh (-)

AB Rh (+)

AB Rh (+)

A Rh (+), A Rh (-), B Rh (+), B Rh (-), AB Rh (+), AB Rh (-), 0 Rh (+), 0 Rh (-)

AB Rh (-)

AB Rh (+), AB Rh (-)

A Rh (-), B Rh (-), AB Rh (-), 0 Rh (-)

0 Rh (+)

A Rh (+), B Rh (+), AB Rh (+), 0 Rh (+)

0 Rh (+), 0 Rh (-)

0 Rh (-)

A Rh (+), A Rh (-), B Rh (+), B Rh (-), AB Rh (+), AB Rh (-), 0 Rh (+), 0 Rh (-)

0 Rh (-)

Kan alışverişi, hayat kurtarmak için çok önemli bir işlemdir. Kan bağışı yaparak, kan ihtiyacı olan insanlara yardımcı olabilirsiniz. Kan bağışı yapmak için, 18-65 yaş arası, en az 50 kg ağırlığında, sağlıklı ve gönüllü olmanız gerekir. Kan bağışı yapmadan önce, kan grubunuzu ve Rh faktörünüzü öğrenmeniz, kan alışverişinde uyumlu olabileceğiniz kişileri belirlemeniz açısından faydalı olacaktır. Kan bağışı yapmak isterseniz, en yakın kan merkezine başvurabilirsiniz. Kan bağışı yaparak, hem kendinizin hem de başkalarının sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...